Testőrökkel együtt rabolták el a jemeni elnök kabinetfőnökét

Abd-Rabbu Manszur Hadi államfő kabinetfőnökét, Ahmed Avad bin Mubarakot és az ő testőri kíséretének a két tagját a főváros, Szaana központjában rabolták el, „letartóztatták", ahogyan az emberrablók, a síita huti milícia ügyben kiadott közleménye hangzik.

A milícia célja zátonyra futtatni azt az alkotmánytervezetet, amely az ENSZ égisze alatt született, és amely hatalommegosztást vetít előre Jemenben a nagy regionális, politikai és felekezeti feszültségek feloldása érdekében. Azért nem teszik nekik az új alkotmány, mert keveslik a benne foglalt jogaikat.

Az eredetileg az ország déli része felett de facto fennhatóságot gyakorló hutik szeptemberben elfoglalták Szaanát, és elkezdtek nyomulni Jemen szunnita többségű középső régiói felé. Képviselői az emberrablással párhuzamosan jelezték, hogy kivonulnak egy Hadival tartandó tárgyalásról és nem ülnek egy asztalhoz a többi vallási és politikai szervezet prominenseivel sem.

A nyugati és az arab országok is egyaránt aggódnak a Jemenben uralkodó politikai káosz miatt, amely lehetővé tette, hogy a közel-keleti ország a szunnita nemzetközi terrorszervezet, az al-Kaida egyik fellegvára legyen. Az al-Kaida jemeni szárnya vállalta a felelősséget francia szatirikus lap, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadásért. A merénylők, Chérif és Said Kouachi 12 embert öltek meg - emlékeztet a Reuters.

Jemenben 2011 óta a politikai bizonytalanság az úr, azóta, hogy Ali Abdullah Szaleh elnök kénytelen volt lemondani hatalmáról a közel-keleti országokon végigsöprő forradalmi hullám, az arab tavasz alatt tartott tömegdemonstrációk nyomására. Azóta tucat ember vesztette életét a hutik és a szunnita fegyveresek közötti összecsapásokban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.