Sí-baleset szólt bele a német nagypolitikába

Kérdéses Dieter Althaus türingiai kormányfő jövője, miután újévkor Ausztriában frontálisan ütközött egy szlovák nővel a sípályán. Az asszony belehalt fejsérüléseibe; a politikus lábadozik, de karrierje derékba törhetett.

A szigorú látogatási tilalom a kancellárra és a CDU elnökére is vonatkozik. Angela Merkel sem keresheti fel a jenai egyetemi klinika idegsebészetén fekvő párttársát, Dieter Althaust. Türingia tartomány miniszterelnökéhez csak a legközelebbi hozzátartozókat engedi be a súlyos sí-balesetet okozó és szenvedő politikust kezelő orvos-csoport, amely egyelőre a számítógép-, illetve a mobiltelefon-használatot sem engedélyezi az ötven éves CDU-s politikusnak. Althaus még január elsején ausztriai síelés közben frontálisan ütközött össze egy másik sízővel. A negyvenegy éves szlovák Beata Christandl belehalt súlyos fejsérülésébe.

A nyilvánosságtól való teljes elzárás azt is jelenti, hogy a halálos ütközés miatt nyomozó osztrák hatóságok jó ideig még nem hallgathatják ki Althaust. Kezelőorvosai szerint a konzervatív politikus nem emlékszik a balesetre. Az ügy azonban koránt sincs lezárva: német sajtóértesülések szerint az áldozat özvegye kártérítésre tart igényt, míg Althausnak gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kell majd osztrák büntetőbíróság elé állnia. Peren kívüli egyezségre nincs mód. Az özvegyet nem hatotta meg, hogy neje és egyben egy éves kisfia édesanyjának temetésére eljött Althaus neje is.

A súlyos erkölcsi teherrel együtt a türingiai CDU kitartani látszik a hosszú rehabilitációra szoruló Althaus mellett. A politikus 2003 júniusa óta irányítja a 2,3 millió lakosú tartományt. A kormányfőt helyettesítő Birgit Diezel tartományi pénzügyminiszter szerint továbbra is Althaus lesz a keresztény-demokraták listavezetője az idén augusztus végén esedékes tartományi törvényhozási választáson. Althaus elődje, Bernhard Vogel szintén cáfolta, hogy visszatérne a napi politikába. A 76 éves veterán politikus a kampányban szerepet fog vállalni, de badarságnak nevezte, hogy beugorna utódja egyelőre megüresedett helyére.

A CDU-val szimpatizáló Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Die Welt a politikailag is szerencsétlen eset kapcsán azt feszegeti, hogy a konzervatív párt nekifuthat-e ilyen morális teherrel az augusztusi türingiai választásnak. A katolikus családból származó, pedagógus végzettségű Althaus még az NDK-időkben, 1985-ben lépett be a keletnémet CDU-ba. Az újraegyesítés után oktatási vezetőként ő gondoskodott róla, hogy betiltsák az irányítása alá tartozó iskolákban az úttörő és ifjúkommunista szervezeteket. Kiderült azonban, hogy 1989-ben magas NDK-s kitüntetést kapott, igaz csak az érdemrenddel járó 500 keletnémet márkát vette át – írta a Die Welt.

Türingia az egyedüli keleti tartomány, ahol a CDU egymagában kormányoz. Az SPD csak a Balpárt segítségével válthatja le a kereszténydemokratákat, s erre eddig komoly esély mutatkozott. Kérdés, hogy a síbaleset mennyire lesz kampánytéma. A szociáldemokraták hallgatnak arról, hogy Althaust erkölcsileg vállalhatónak tartják-e. Bodo Ramelow, a Balpárt listavezetője szerint a jogi fejleményektől függetlenül a kormányfőt terheli egy kisgyermekes anya tragikus halála. Augusztus végén Türingia mellett még Szászországban és a Saar-vidéken rendeznek tartományi választást, mindhárom „bemelegítő” lesz az egy hónappal később esedékes Bundestag-választásra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.