Schulz Orbánnak: Az európaiak nem hülyék

Az EP-elnök azt tanácsolja az európai intézményeknek, hogy minden olyan lépést kerüljenek el, ami segíti a miniszterelnök helyzetét.

Ne konfrontálódjon, hanem próbáljon megegyezésre törekedni Magyarországon Orbán miniszterelnök úr – javasolta Martin Schulz, az Európai parlament szociáldemokrata elnöke Orbán Viktornak, a magyar kormányfővel tartott kedd délelőtti brüsszeli tárgyalásai utáni sajtótájékoztatón. Schulz elismerte, ezen a ponton Orbán Viktornak teljesen eltér a véleménye, és egyiküknek sem sikerült meggyőzni a másikat.

Orbán Viktor és Martin Schulz
Brüsszel, 2012. január 24. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Martin Schulz európai parlamenti elnök kezet fognak kétoldalú találkozójuk előtt Brüsszelben. MTI Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna

Magyarországon konszolidáció zajlik, közös társadalmi és gazdasági program mögött próbáljuk meg egyesíteni az embereket, és nem akarjuk megosztani a társadalmat – válaszolta erre Orbán Viktor, aki kifejtette, az embereket most nem ideológiák, hanem gazdasági aggodalmak – „szociáldemokrata ügyek” – foglalkoztatják.

A Népszabadság kérdésére a Magyarországgal szemben esetleg felhasználható hetes cikkel kapcsolatban (amely a szavazati jogok megvonásához vezethet) a miniszterelnök azt mondta: arról tájékoztatta az EP-elnököt, hogy Magyarországon eddig a közvélemény majdnem teljes mértékben Európa-párti volt, de ami most zajlik, az megváltoztatja a hangulatot az országban. – Nekem ez nem tetszik. Megpróbálom a jobbközép szavazókat Európa-párti vonalon tartani, de ez hatalmas feladat, ami egyre nehezebbé válik – mondta Orbán Viktor.

Schulz a hetes cikkről elmondta: fontos elemét képzete a tárgyalásnak. – Azt tanácsolom az európai intézményeknek, hogy minden olyan lépést kerüljenek el, ami végül a miniszterelnök előnyére válhat, hogy Európa ellen mobilizálhasson embereket – mondta a német EP-elnök, aki azt is ajánlja az intézményeknek, hogy jól vizsgálják meg a kötelezettségszegési eljárásokat. Schulz szerint a végén olyan megoldást kell találni és kikövetelni kötelezettségszegés esetén, amelyek az európai szabályok betartatását segíti elő. Martin Schulz ismét kifejezte személyes aggályait a magyar alkotmánnyal kapcsolatban.

Orbán Viktor hatékony ember – mondta elismerően Schulz. – Brüsszelben az európai retorikát teszi magáévá, Budapesten pedig ugyanezt a retorikát vádolja – mondta az EP-enöke, hozzátette: az európaiak nem hülyék, és semmit sem lehet kizárni. – Azt tanácsolom, úgy játsszuk ezt a játékot vele, ahogy szükséges – mondta végezetül az EP-elnök.

Nézze meg videón is >>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.