Shell: 14 ezer tonna olaj a Niger deltájában

Közel 14 ezer tonna nyersolaj került tavaly a Niger folyó torkolatába a Royal Dutch Shell olajtársaság nigériai létesítményeiből; a vállalat szerint a környezetkárosításért nigériai tolvajok és lázadó fegyveresek felelősek.

Európa legnagyobb olajipari vállalata szerdán hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a létesítményeiből származó szennyezés nagysága a tavalyi évben több mint duplája volt az előző évinek, és négyszerese a három évvel ezelőttinek. Az olajipari óriás szerint a tavalyi környezetszennyezés nagyrészt két incidens számlájára írható: tolvajok megrongáltak egy kútfejet az Odidi olajmezőn, illetve fegyveresek felrobbantottak egy olajvezetéket. Összesen 13 900 tonna nyersolaj került a folyó torkolatába, de a vállalatnak sikerült közel 10 000 tonna kiömlött nyersanyagot visszanyernie.

A Shell 1956 óta folytat olajkitermelést a Niger deltájában. Nigériai lázadók rendszeresen támadják a Shell olajvezetékeit, és rabolják el a vállalat dolgozóit.

A térségben tevékenykedik a Mozgalom a Niger-delta Egyenjogúságáért (MEND) nevű lázadócsoport, amely támadásaival a Nigéria devizabevételeinek több mint 90 százalékát kitevő olajszektort akarja tönkretenni. A lázadók azt állítják, hogy a terület olajjövedelmeinek igazságosabb elosztásáért harcolnak, azt akarják, hogy a Niger deltájában kitermelt olaj nagyobb része maradjon a térségben, amely tekintélyes olajkészletei és az ötven éve ott folyó kitermelés ellenére változatlanul roppant szegény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.