Sertésízű libát ehetnek a jámbor zsidók
Spanyol gazdálkodók természetes környezetben tartott libáik húsáról állapították meg, hogy az kísértetiesen emlékeztet a disznóhús ízére – számolt be a Jediot Aharonot izraeli lap internetes kiadása. Az izraeli askenázi főrabbihoz fordultak, ő pedig a húst elküldette három nem zsidó séfnek, akik jól tudják, milyen ízű a malac. A séfek kiadták a szakvéleményt. Ritka kulináris egybeesésről van szó.
Jóna Mecger főrabbi hosszú elmélkedés után kiadta szakvéleményét: a hús tökéletesen megfelel a kóserség szabályainak. Megtalálta ugyanis erre a megfelelő talmudi szakaszt. Ebben az áll, hogy minden tilalmas ételnek megvan a maga kóser változata is, hogy Izrael népét ne fosszák meg ettől. A főrabbi szerint eredeti zsidó megoldást találtak a nem kóser hús fogyasztói számára. A vallásos zsidók – véli Mecger – eleinte undorodni fognak tőle, de majd hozzászoknak.