Sertéshizlalda a koncentrációs tábor helyén

Vita folyik Csehországban a roma holokausztról.

Főleg az áldozatok és a túlélők, de minden jóérzésű polgár számára kegyeletsértő és méltatlan, hogy jelenleg sertéshizlalda működik a dél-csehországi Písek közelében azon a helyen, ahol a második világháború idején koncentrációs tábort tartottak fenn – nyilatkozta az idnes.cz prágai hírportálnak Jirí Dienstbier kisebbségügyi és emberjogi miniszter, hatalmas vitát indítva el a csehországi roma holokausztról.

A Pisek melletti táborból a világháború alatt romák százait hurcolták el Auschwitzba. Mintegy kilencven százalékuk nem tért vissza, és bár van emlékművük – mondta Dienstbier – a környékéről a sertéstelep miatt árad a bűz. Ezért tárgyalásba kezdtünk a magántulajdonban levő AGPI társasággal a telek felvásárlásáról, a sertéstelep felszámolásáért járó kártérítés összegéről vagy áthelyezésével kapcsolatos kiadások fedezéséről. Méltó emlékhelyet kívánunk felépíteni – jelezte a tárcavezető.

Dienstbiernek ez a szándéka nem aratott osztatlan sikert. Élesen bírálta például Tomio Okamura, a Közvetlen Demokrácia Hajnala (Úsvit Prímé Demokrace) nevű cseh parlamenti párt elnöke. – A holokauszt tényleges zsidó, roma és más csehországi áldozatainak az emlékét sértjük, egyúttal pedig meghamisítjuk a történelmi tényeket, ha ezt a munkatábort koncentrációs táborként tüntetnénk fel. Ide ugyanis 1940-től átnevelő szándékkal szállítottak munkakerülőket, de nem etnikai alapon. Kétségtelenül a romák voltak a legtöbben, de csak azért, mert főleg nekik nem fűlött a foguk a munkához. Akik dolgoztak, azok nem kerültek ide – vélekedett a pártelnök, akit ezután a nyilatkozata után rengetegen kritizáltak. Több történész mellett Milos Zeman cseh államfő szóvivője is elítélte: – Az elnök úr azon a véleményen van, hogy a tényleges átnevelő munkatáborok lakói nem Auschwitzban végezték, márpedig legalább ötszáz romának ez a tragikus sors jutott osztályrészéül, mintegy háromszázan pedig az embertelen bánásmód miatt a helyszínen hunytak el. Méltó emlékhely illeti meg őket is, amelyre mindenképpen kell találni pénzt az államkasszában – közölte Jirí Ovcácek.

Dienstbier egyébként elmondta, hogy a tárgyalások nehezen haladnak, mert a sertéshizlalda tulajdonosa egyre nagyobb összeget kér kárpótlásként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.