Sepsiszentgyörgy is lehet Európa Kulturális Fővárosa

Székelyföld nevében pályázik Sepsiszentgyörgy az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre - közölte Antal Árpád, a város polgármestere az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Bár maga a kiírás elsősorban városoknak szól, a pályázatra Sepsiszentgyörgy az egész Székelyföld nevében nevez, hiszen nemcsak a város, hanem az egész régió értékeit akarja megmutatni a világnak. A városok és a községek is fel lesznek készülve arra, hogy több száz, akár több ezer turistát fogadjanak és megmutassák Székelyföld szépségeit - fogalmazott a polgármester.

Sepsiszentgyörgy Románia legnagyobb magyar többségű városa, az október végéig leadandó pályázat is az identitás erősítése jegyében készül a székelyföldi városok bevonásával. Statisztikusok szerint egyébként Romániában Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb az egy főre eső, kultúrára fordított összeg.

Knop Ildikó, a sepsiszentgyörgyi városimázs iroda munkatársa elmondta, hogy már zajlanak az egyeztetések a kulturális intézmények vezetőivel, civil szervezetek képviselőivel. A város a közösségépítés és Székelyföld népszerűsítésének jegyében tíz romániai várossal száll versenybe, a polgármester szerint erős a mezőny.

A pályázatot október 10-ig kell benyújtaniuk az EKF címre jelentkezőknek, végleges döntés 2016 novemberére várható. A zsűri 10 tagja európai intézményeket, kettő pedig a romániai művelődési misztériumot képviseli.

2021-ben egy román és egy görög várost illet meg az Európa Kulturális Fővárosa cím, ennek elnyeréséért mindkét országban versenyt szerveznek a települések között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.