Senkit sem rettent el a visszatoloncolás

Jelentős részük tisztában van azzal, hogy március 20-ával, az Euró­pai Unió és Törökország között született brüsszeli egyezséggel új időszámítás kezdődött a menekültügyben, a visszatoloncolás azonban nem rettentette vissza a menekülteket. Vasárnap hajnalban is rengetegen érkeztek Törökországból zsúfolásig telt gumicsónakokon Leszbosz szigetének keleti partjaira.

– Nem pénzt, nem könyöradományt akarok. A célom, hogy eljussak Dániába, hogy befejezhessem az egyetemi tanulmányaimat – idézte a dpa a szír Husszein Alit, akit több tucat társával együtt egy német mentőhajó „halászott ki" az Égei-tengeren. Ali a vele tartókkal együtt tisztában volt azzal, hogy a görögök az új menekültügyi rezsim jegyében rövid úton visszaküldhetik Törökországba.

Az athéni válságstáb adatai szerint vasárnap több mint 870 ember ért partot görög földön, szombaton közel 1500-an érkeztek. Ez azt jelenti, hogy a délkelet-európai országban több mint 50 ezer menekült gyűlt össze, korábban a hatóságok 48 ezer migránsról adtak hírt.

Hajnali átkelés. Menekültekkel teli gumicsónak Leszbosz partjainál
Alkis Konstantinidis / Reuters

A válságstáb egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy az új rendszert aligha tudják 24 óra leforgása alatt beüzemelni, több időre, továbbá a menekültkérelmek gyorsított helyszíni elbírálására több szakértőre, bevándorlási tisztviselőre és tolmácsra van szükségük. Thomas de Maiziere német és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter Berlinben bejelentette, hogy a két vezető nyugat-európai ország több mint 300 belügyi-menekültügyi szakemberből álló csapatot küld Görögországba.

Török médiajelentések szerint az ottani hatóságok vasárnap több mint háromezer személyt – szíreket, irakiakat és afgánokat – akadályoztak meg abban, hogy csónakba üljenek és elinduljanak Görögország felé. Az utóbbi idegenrendészeti hatóságai elfogtak két török embercsempészt, akik csak azután adták meg magukat, hogy az őket üldöző görög gyorsnaszádról több sorozatot a levegőbe eresztettek.

Az továbbra sem világos, hogy mi lesz a március 20-a előtt Görögországba érkezett menekültek sorsa. Idomeninél, a lezárt macedón határnál továbbra is 10-15 ezren várnak és reménykednek abban, hogy megnyílik esetleg mégis az út előttük. Míg korábban a heves esőzések nyomán kialakult sártengerrel és mocsárral kellett megküzdeniük, a hét végén viharos erejű széllökések nehezítették amúgy is nyomorúságos helyzetüket.

Nyitott a különadóra a bizottság alelnöke

Menekültügyi adó bevezetését lebegtette meg Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság elnök-helyettese. A konzervatív lett politikus szerint az Európai Uniónak pótlólagos anyagi forrásokra van szüksége a menekültválság költségeinek fedezéséhez. Dombrovskis a német Funke Mediának azt nyilatkozta: nyitott egy olyan menekültügyi különadót illetően, aminek az ásványolajadóba „beépített" ötletét tavaly ősszel dobta be Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

Közben Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő és CSU-elnök azt nyilatkozta: a bajor keresztényszociálisok elutasítják Törökország EU-tagságát, illetve a törököknek ígért teljes vízummentességet. Seehofer szerint a Törökországgal kötött egyez­ségről nemcsak televíziós műsorokban kellene beszélni, arról hordereje miatt a német törvényhozásnak, a Bundestagnak, valamint az Európai Parlamentnek is szavaznia kellene. (D. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.