Senki nem figyeli Észak-Korea atomprogramját

Távoztak Észak-Koreából az ENSZ kutasított nukleáris ellenőrei. Phenjan azután állított le minden együttműködést a világszervezettel, hogy bírálat érte nagy hatótávolságú rakétája felbocsátása miatt.

Távoztak Észak-Koreából az ENSZ kutasított nukleáris ellenőrei csütörtökön – jelentette a Kyodo japán hírügynökség. Az ellenőrök Pekingbe utaztak

Észak-Korea kedden jelentette be, hogy kivonul az  atomprogramjának felszámolásáról folytatott hatoldalú  tárgyalásokról, és újra üzembe helyezi azt a nukleáris létesítményt,  amely atomfegyverben alkalmazható plutóniumot termel.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aznap közölte, hogy Phenjan leállított minden együttműködést a nukleáris ügyekben illetékes ENSZ-megfigyelőkkel, és az ország mielőbbi elhagyására szólította  fel őket.

Észak-Korea így reagált arra, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa  hétfőn elítélte nagy hatótávolságú rakétája felbocsátását április 5-én.

Washingtonban a külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy  Észak-Korea azokat az amerikai szakértőket is kiutasította, akik a  jongbjoni atomerőmű leszerelésében működtek közre. Elemzők szerint Phenjan akár három hónap alatt működőképessé teheti az erőművet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.