Senki nem élte túl a Superjet-balesetet

Az orosz Szuhoj gépe szerdán bemutató repülés közben tűnt el a radarról. A fedélzeten körülbelül 45-en voltak, nagy részük potenciális vásárló és újságíró. A balesetet senki sem élte túl.

A Szuhoj gyártmányú Superjet–100-as repülőgép szerda este tartott bemutató repülést, majd felszállás után ötven perccel eltűnt a radarról. Az adatok szerint ekkor tízezer lábról hatezerre ereszkedett a 7200 láb magas vulkán, a Salak-hegy közelében. Az orosz repülőgép roncsait csütörtökön a hegy oldalában találták meg, ez másfél kilométerre van attól a ponttól, ahol a repülőgéppel elvesztették a kapcsolatot. A mentőcsapat által készített képen azt látni, hogy a gép egy majdnem teljesen függőleges hegyoldalnak csapódott, amely szinte megközelíthetetlen.

A gép egy függőleges hegyoldalnak csapódott, valószínűleg senki sem élte túl a balesetet
Relatives of a passenger of a Sukhoi Superjet 100 aircraft, which crashed on Wednesday, cry while awaiting news of their relative at Halim Perdana Kusuma Airport in Jakarta May 10, 2012. Indonesia rescuers spotted on Thursday wreckage of a Russian Sukhoi aircraft that went missing with up to 50 people on board the previous day in a mountainous area south of the capital while on a demonstration flight. REUTERS/Supri (INDONESIA - Tags: TRANSPORT DISASTER)

A mentőcsapat vezetője szerint egy csomó holttestet megtaláltak már, de túlélőket egyelőre nem. A gépen nyolc orosz pilóta és mérnök, az indonéziai légitársaság munkatársai, újságírók és potenciális vásárlók voltak. A korábbi hírekkel ellentétben nem ötvenen, hanem körülbelül csak 45-en vettek részt a bemutató repülésen, többen ugyanis lemondták a programot. A gép a jakartai Halim Perdanakusuma reptérről indult, ez volt aznap a második útja, az első felszálláskor minden rendben ment.

– Azonnal el kell kezdeni a vizsgálatot. A mentőcsapatoknak az az elsődleges feladatuk, hogy megtalálják a túlélőket – mondta Susilo Bambang Yudhoyono indonéziai elnök. A mentőosztagok azonban nem tudtak azonnal munkához látni, szerdán ugyanis erős volt a szél, és csütörtök reggel nagy volt a köd.

A gépet gyártó orosz cég azért szervezte az ázsiai turnét, hogy bemutassák az új típust a vásárló cégeknek. A Superjet akár száz ember szállítására is alkalmas, a Szuhojnak ez volt az első nem katonai gépe. A repülőt főleg a Szuhoj tervezte, de több nyugati, például olasz és francia céget is bevontak. A Szuhojtól eddig világszerte 170-en rendeltek a Superjet–100-as modellből, a cég ezer darabot akart gyártani belőle. Nyolc ilyen repülőgépet már használnak az orosz Aeroflot, illetve az örmény Armavia légitársaságnál.

A Sky Aviation indonéziai repülőgép-társaság egyelőre a balesetre koncentrál. Ezután megvárják a vizsgálat eredményét. Ettől függően döntenek majd arról, hogy felbontják-e a tavaly augusztusban megkötött szerződést, mely szerint a társaság 12 Superjetet vett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.