Senki ne menjen külföldre nemzeti viseletben, mert terroristának nézik

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) állampolgárait arra kéri a belügyminisztérium, hogy ha tehetik külföldön öltözködjenek az ottani szokásoknak megfelelően a félreértések elkerülése végett.

Az ohiói Avonban Ahmed al-Menhali üzletembert letartóztatták, miután a hotel személyzete a tradicionális viselete alapján azt hitte, hogy a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam tagja.

A rendőrséget előbb a szálloda egyik alkalmazottjának testvére, majd az apja értesítette. A bejelentés szerint a hotelben tartózkodik egy fejkendős férfi, aki több eldobható telefont is használ és az Iszlám Államnak fogadott hűséget".

Menhali letartóztatását a rendőrség videóra is vette, majd a WEWS pénteken közzé tette. A felvételen látszik, hogy a rendőrök a hotel előtt érték utol a férfit, aki folyamatosan azt kérdezgeti, miért tartóztatják le. A földre kényszerítették, majd átkutatták. Az üzletember fehér kendőt viselt, amit fekete övvel kötött meg. 

„Nagyon durvák voltak velem" - mesélte Menhali már otthon a The National című napilapnak. „Erővel lenyomták a hátamat. Olyan durván bántak velem a letartóztatáskor, hogy több véraláfutást és sérülést is okoztak."

Azóta a város polgármestere és a rendőrkapitány is bocsánatot kért Menhalitól, aki lábadozni utazott Avonban egy agyvérzés után.

Az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériuma szombaton adott ki felhívást arról, hogy utazáskor aki teheti öltözködjön a célország szokásoknak megfelelően a félreértések elkerülése végett. Egy nappal később a minisztérium azt javasolta, hogy az állampolgárai tartsák tiszteletben az egész arcot eltakaró fátylat tiltó előírásokat.

A felhívás úgy fogalmaz: „Legyenek óvatosak, ha külföldön tartózkodnak, mivel egyes európai országokban új biztonsági intézkedéseket vezettek be a közel-keleti zavargások és a következményükként kialakult menekültválság miatt." a felhívásban nem hivatkoztak az ohiói esetre.

Áprilisban egy egyetemistát szállítottak le a Southwest Airlines egyik járatáról Kaliforniában csak azért, mert arabul beszélt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.