Semmibe veszi Trianont a nemzeti összetartozási törvény

A nemzeti összetartozásról szóló magyar törvény semmibe veszi a trianoni szerződést - állapította meg Václav Klaus cseh államfő és Jan Fischer cseh miniszterelnök pénteken kiadott közös nyilatkozatukban.

A nyilatkozat szerint a cseh vezetők nyugtalansággal vették tudomásul a magyar törvény elfogadását, s a trianoni szerződés semmibevételét elfogadhatatlannak tartják. Elfogadhatatlannak és veszélyesnek minősítették a regionális autonómiák különféle formáinak támogatását is.

A nyilatkozat szerint Magyarország lépései hozzájárulhatnak a szélsőségesség erősödését elősegítő környezet kialakulásához és a régi rivalizálások kiújulásához Európában. – Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a törvény semmibe veszi a trianoni békeszerződést, amely egyik alapeleme az európai szerződéses elrendezésnek, s ennek a Cseh Köztársaság is része – olvasható a dokumentumban. – Teljes mértékben megengedhetetlennek és veszélyesnek tartjuk a különböző regionális autonómiák létrehozására irányuló követelések támogatását – szögezték le a cseh vezetők. Klaus és Fischer meggyőződése, hogy az európai múlt kérdéseit a történészekre kell hagyni, felvetésüket politikai szinten veszélyesnek tartják. – Azok a magyarországi viták és lépések, amelyeknek tanúi vagyunk, következményeikben hozzájárulhatnak a szélsőségesség erősödését elősegítő környezet kialakulásához és a régi rivalizálások kiújulásához Európában – zárult a két cseh vezető nyilatkozata.

Mindketten hangsúlyozták: hosszú távú érdekük a jó kapcsolatok fejlesztése a régió országaival, beleértve a visegrádi csoportot is. Václav Klaus már a kettős állampolgárságot lehetővé tevő törvény kapcsán is bírálta Magyarországot, s a szlovák-magyar vitában Pozsony oldalára állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.