Semmi drog a turistáknak!

A holland coffeshop nem turistalátványosság - érvel az ország igazságügy-minisztere, aki csak a helyieknek engedné, hogy könnyű drogokat vásároljanak.

Megtiltaná az új holland kormány, hogy turisták kannabisz származékokat vásároljanak a coffeeshopokban — jelentették be Hágában a héten, és hangsúlyozták: ez alól a külföldiek körében kedvelt Amszterdam sem lesz kivétel, ahol 233 cofeeshopban árulnak könnyű drogokat. A holland fővárosba évente 3 és fél millió turista látogat.

A holland szabályozás személyenként 5 gramm marihuána, vagy hasis birtoklását engedélyezi, de a nagybani termelés és szállítás büntetendő. Európa-szerte Hollandiában a legliberálisabb a drogpolitika, ám az új, konzervatív kormány ezen változtatni akar. Különösen a belga és német határ mentén tapasztalható drogturizmus aggasztja a holland politikusokat. — Ez nem turistalátványosság. Vissza akarunk térni a politika eredeti céljához: azaz helyi felhasználásra annak, aki akarja — mondta Ivo Opstelten igazságügyminiszter.

A kormány tervei szerint az új szabályozás csak a holland állampolgárokanak engedélyezné a könnyű drogok megvásárlását, bár törvénytervezet egyelőre nem született. Azt sem is tudni, mikortól lenne érvényes a turistákat sújtó tiltás.

Maastricht és Terneuzen határvárosok már megtiltották a kannabisz eladását külföldieknek, abban a reményben, hogy így visszaszoríthatják a bűnözést és a forgalmi dugókat. Az ügy az Európai Bíróságig jutott (felmerül az áru szabad áramlásának elve), ahol főtanácsnok azt javasolta az uniós bíróságnak: Maastrichtnak polgármesterének adjon igazat.

 

Olasz turista gyújt rá Amszterdamban. Nem fogják kitiltani őket
Christian Avarello from Italy lights up a joint purely made of marijuana in a coffeeshop in Amsterdam June 27, 2008. When a smoking ban comes into force in the Netherlands July 1, it may kill the buzz for people who like to smoke their cannabis with tobacco.But the new rules contain a few loopholes -- People will still be able to smoke pure cannabis joints in around 700 coffee shops, something some tourists already often do. To match feature DUTCH-COFFEESHOPS/ REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.