Semjén tudja, ki a magyar

Mindig csöppnyi rémülettel tölt el, amikor valakik, többnyire politikusok szövegelnek nagy arccal arról, hogy ki magyar, ki nem magyar, mi magyar. Miközben láthatólag fogalmuk sincs például arról, milyen lehet úgynevezett határon túli magyarnak lenni, de azért van bőr a képükön rajtu(n)k ezt számon kérni – írja a Horná Zem szlovákiai magyar blog.

Ezt tette most a Semjén Zsolt fedőnevű alorbánviktor is, aki vette a botorságot, és számonkérte a szlovák parlamentbe frissen bejutott Híd-Most párt magyarságát, hoppá.

– Alapvetően a Hídon múlik, hogy milyen pártként definiálja magát. A Duray Miklós, Csáky Pál nevével fémjelzett Magyar Koalíció Pártja deklarálta, hogy magyar párt. Bugár Béla Híd-Most pártja nem deklarálta, hogy magyar párt – mondá Semjén. Alighanem új fogalom született: deklaráltan magyar. Azt, hogy szerinte mit is jelent ez pontosan, Semjén persze nem részletezte. Vajon elég-e, ha Bugár kijelenti magáról, hogy magyar, vagy pedig be kell állnia sorba valamiféle hungaropedigréért Budapesten, magyarul pitizni, amire neadjisten bizonyos Morvai Krisztina nyomja majd rá a magunkfajta-magukfajta pöcsétet? Merthogy Semjén deklarációs ötlete a Jobbikos rémálomra rímel.

Úgy látszik, Semjén figyelmét elkerülte az az apró körülmény, hogy a deklaráltan magyar, fémjelzett Csáky és Duray éppen most pottyant ki abból a parlamentből, amelybe a számonkért Bugár Béla alig egy héttel ezelőtt bejutott. Mégpedig úgy, hogy Szlovákia valamennyi magyarlakta területén megsemmisítő vereséget mért a - gyakorlatilag egyetlen programpontjaként éppen a deklarált magyarságot hirdető - pártra, jelentős mennyiségű magyar szavazatot begyűjtve. Tehát, ha Semjén kétségbe vonja Bugárék magyarságát, akkor kétségbe vonja ezen szavazókét is. (Mielőtt valaki lebugárbérencezne: ezen sorok szerzője az MKP-ra szavazott). Ezzel a logikával én is megkérném Semjén Zsoltot, hogy deklarálja, ő valóban Semjén Zsolt-e, vagy valaki más?

Tetszik-e Semjénnek vagy sem, az egyetlen legitim politikai erő a szlovák parlamentben, amelyre bizonyíthatóan felvidéki magyarok tömegei szavaztak, a Híd-Most. Így neki, a magyar kormány képviselőjeként kutyakötelessége együttműködni Bugárral, már persze ha valaha is komolyan gondolta ő és pártja(i)(?) a határonátívelőizé maszlagot. Sőt, kutyakötelessége együttműködni a mindenkori szlovák kormánnyal, márpedig az soha nem fog neki deklarálni semmit sem, legföljebb mégjobban bebetonozni az ilyen értelmetlen mélymagyar süketelés miatt a Benes-dekrétumokat. MKP-szavazóként mélyen egyetértek Bugár Semjénnek adott válaszával: – Mi a választóink érdekében fogunk cselekedni, attól függetlenül, hogy erről mit gondol Semjén Zsolt. A mi választóink itt vannak Szlovákiában... ... Mi nem fogunk bizonygatni semmit, nekik kell dönteniük arról, hogy akarnak-e tisztességes partneri kapcsolatot a Híddal vagy nem. Pont.

Csöndben megjegyzem, ha már számonkérősdit játszunk, hogy Semjén is eldönthetné végre, hogy akkor ő most kereszténydemokrata, vagy fiataldemokrata, vagy mi, mert ez a - kissé homoerotikusnak tűnő - pártszövetségnek álcázott egybegabalyodás elég zavaró. Szóval mielőtt másvalaki ilyenségét vagy olyanságát firtatja, eldönthetné ő is, hogy kiféle-miféle, és esetleg Bugárhoz hasonlóan megmérettethetné magát és állítólagos pártját egy parlamenti választáson.

 

Tovább a blogbejegyzésre

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.