Semjén eldönti, ki a magyar?

Összeírnak, összeírnának bennünket, magyarokat, de milyen kritériumok szerint? Kapcsolódik majd ez a magyar állampolgársághoz, vagyis csak az lesz magyar, aki kéri visszahonosítását? Mi lesz azokkal, akik nem lesznek a listán? Ők nem magyarok? - kérdezi a pozsonyi Új Szó Semjén Zsolt MÁÉRT-on tett bejelentésével kapcsolatban, amely szerint a kormány „összmagyar regisztert" készítene.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfői kiadása szerint a mostani, kilencedik Magyar Állandó Értekezlet (Máért) sem bizonyította a hasonló rendezvények nélkülözhetetlenségét.

„Talán az egyetlen említésre méltó bejelentést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tette. A kettős állampolgárság megadása, illetve ahogyan jelenleg Magyarországon nevezik, a visszahonosítás után a magyar kormánynak újabb ötlete támadt: összeírnak, összeírnának bennünket, magyarokat, elkészítenék az összmagyar regisztert" - írja a szerző. Lajos P. János idézi Semjén indoklását is: Ez óriási nyomásgyakorlási lehetőség lenne az egész világgal szemben, ha a magyar ügyek mellett, esetleg a valahol bajba jutott magyarok mellett kiállna egy ilyen közösség. 

Vagyis újra arra kell felkészülnünk, hogy az egész világ támad ellenünk. Mivel Semjén Zsolt már készül az ellencsapásra, feltételezhető, hogy világméretű összeesküvés készülődik Magyarország, pontosabban a magyarság ellen, és mivel Semjén miniszterelnök-helyettes,  nem szabad őt és információit félvállról venni, minden bizonnyal megbízható titkosszolgálati információk alapján tudja, hogy az USA, Oroszország és Kína az Európai Unióval közösen újra a magyarság életére (sic!) tör - írja a szerző.

Véleménye szerint a javaslatnak van egy másik, prózaibb értelmezése is. Emlékeztet a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak 2009-ben, a pécsi polgármester-választás előtt elhangzott nyilatkozatára arról, hogy a pártnak pontos adatbázisa van a pécsi választókról, s hogy a pécsi tapasztalatok alapján egy országos online-listát készítenek a 2010-es parlamenti választásokra való felkészülés jegyében.

Mindenki eldöntheti, hogy mire kellett a Fidesznek a pécsi lista, mire kellhetett nekik egy magyarországi országos jegyzék, és mire kellhet nekik a világ magyarságát tartalmazó összmagyar regiszter - jegyzi meg Lajos P. János.

„Végül még néhány szempont az összmagyar regiszter megítéléséhez: mivel a lista készítői azt a célt tűzték ki, hogy minden magyart összeírjanak, felmerül, hogy milyen kritériumok alapján döntik el, hogy ki a magyar. Kapcsolódik majd ez a magyar állampolgársághoz, vagyis csak az lesz magyar, aki kéri visszahonosítását? Esetleg fel lehet iratkozni a listára magyar állampolgárság nélkül is? Mi lesz azokkal, akik nem lesznek a listán? Ők nem magyarok? Hiszen ha egy lista minden magyart tartalmaz, akkor az, aki nincs rajta, feltehetően nem is magyar" - záródik az Új Szó írása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.