Semjén Zsolt beszólt a román kormányfőnek

Orbán Viktor Fidesz-elnök üzenetével érkezett az RMDSZ kolozsvári kongresszusára Semjén Zsolt KDNP-s vezető, majd a saját nevében – és szavai szerint – félretette az udvariasságot, és „egyenesen beszélve” odamondott az előtte szóló, még a teremben tartózkodó román miniszterelnöknek.

„Külön köszönöm az elnök úrnak az elmúlt négy évben a nemzeti együttgondolkozást” – tolmácsolta a magyar miniszterelnök-helyettes Orbán Viktornak az RMDSZ tisztújító kongresszusához és személyesen Kelemen Hunor szövetségi elnökhöz címzett szavait.

A Fidesz-elnök levelének felolvasása után, Semjén a román kormányfőhöz fordult, és leszögezte: egy ilyen kongresszuson nemcsak az udvariasság fontos, hanem az egyenes beszéd is. Azután az elhangzottak jegyében felsorolta, mi mindent „nem gondoltunk annak idején”: hogy 2015-ben még mindig problémát jelenthetnek a kétnyelvű feliratok vagy a magyar himnusz, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításával visszamenőleg megkérdőjeleződhet a restitúciós folyamat, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen megfélemlítik a magyar oktatókat.

„Soha nem gondoltuk volna, hogy hivatalos román dokumentum biztonsági veszélyforrásnak nevezi majd az autonómiatörekvéseket” – mondta a KDNP-s politikus a román belügyminisztérium közvitára bocsátott tervezetére utalva. (Az egyelőre nem hivatalos dokumentum amúgy nem az autonómiatörekvéseket, hanem az erőszakos utcai megmozdulásokat nyilvánítja közrendészeti veszélyforrásnak.)

Semjén Zsolt az autonómiatörekvésekre utalva megismételte erdélyi látogatásai alkalmával többször hangoztatott érvelését, miszerint az erdélyi magyarság nem kér olyat, amire ne lenne példa az EU-ban, „amit másoknak lehet, nekünk is lehet, ami másoknak jár, nekünk is jár”.

Semjén egyúttal rámutatott: nem fogadható el semmi, ami az RMDSZ-t gyengíti. Hangsúlyozta, hogy a szervezet a teljes erdélyi magyarságot képviseli, a közösség parlamenti képviseletének a „letéteményese, amelyben megvan a képesség, hogy integráljon mindenkit”. A magyar kormány és az RMDSZ közötti viszonyt „rendezett, bizalmi” viszonynak minősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.