Augusztusban döntenek a Selye János Egyetemről

A révkomáromi rektor szerint az is siker lenne, ha az állami magyar felsőfokú intézményt a szlovákiai Akkreditációs Bizottság olyan kategóriába sorolná, amely továbbra is lehetővé tenné a mesterfokú és a tudományos képzést.

Az érintett egyetemi hallgatók között megdöbbenést és a szlovákiai magyar közvélemény körében pedig értetlenséget váltott ki a pozsonyi Új Szó tegnapi információja, amely szerint a révkomáromi Selye Egyetemen járt pozsonyi Akkreditációs Bizottság több hiányosságot is feltárt, ezért az intézmény jövőre csak főiskolaként működhet tovább. Emiatt pedig kevesebb pénzt kap majd a pozsonyi költségvetésből - adta hírül a szlovákiai magyar napilap.

Lapunk érdeklődésére az illetékes testület titkárságán elmondták: egyelőre csupán annyit tudnak megerősíteni, hogy a bizottság tagjai valóban jártak Révkomáromban. Elemzésüket csupán a nyár elejére véglegesítik, javaslatukról pedig valószínűleg augusztusban döntenek, Tóth Jánosnak, a Selye János Egyetem rektorának a jelenlétében. Megkeresésünkre Tibor Zilka, az Akkreditációs Bizottság egyik tagja kifejtette, hogy az egyetemi minősítéshez szigorú kritériumokat kell teljesíteni, az értékelésnél pedig nincs lehetőségük figyelembe venni, mikor alakult meg az adott intézmény. Országszerte a legtöbb gond abból adódik, hogy számos szakon a hallgatók számához képest kevés a professzor és a kellő tudományos fokozattal rendelkező más egyetemi oktató - tette hozzá a nyitrai professzor.

Tóth János a Népszabadságnak nyilatkozva elismerte, hogy ilyen problémákkal főleg a révkomáromi egyetem tanárképző karán szembesülnek. Ugyanakkor visszautasította azokat a híreszteléseket, amelyek már most az intézmény lefokozását emlegetik. - Először is minden tárgyilagos szakértő előtt világos, hogy fél évtizedes múlttal aligha felelhetünk meg az egyetemmé nyilvánítás valamennyi feltételének. Ezért jómagam és kollégáimhoz hasonlóan azt tartanám sikernek, ha az egyetem megnevezésének megtartásával olyan főiskolai kategóriába sorolnának bennünket, ahol mesterfokú és doktori képzéseket is folytathatnánk, s akkor ugyanannyi költségvetési támogatást kapnának, mint jelenleg. Egyúttal pedig lehetőségünk lenne további szellemi építkezésre, amelynek eredményeként évek múltán minden téren teljesíthetjük az egyetemmé nyilvánítás valamennyi tudományos és egyéb elvárásait. Ehhez a folyamathoz már elkészítettük stratégiai programunkat - hangsúlyozta a rektor.

Szlovákiában jelenleg harminckét egyetem működik. Ezt a számot csökkenteni, az oktatás színvonalát pedig lényegesen emelni szeretnék. Ennek érdekében az oktatási minisztérium felkérte az Akkreditációs Bizottságot, hogy egységes kritériumok alapján minősítse az összes felsőoktatási intézményt, majd tegyen javaslatot, hogy közülük mennyi éri el az egyetemi, továbbá a főiskolai szintet, s mennyien kerülnek a szakfőiskolai kategóriába, ahol ezentúl csak alapképzés folyhat, csökkentett állami támogatással. Elemezéseik alapján a végső döntést a szlovák kormány hozza meg, késő ősszel vagy legkésőbb a jövő év elején. A testület egyelőre csupán a kassai Állatorvostudományi Egyetemmel és a zólyomi műszaki felsőoktatási intézménnyel kapcsolatban indítványozza, hogy megőrizhetik mostani tudományos rangjukat. Becslések szerint további négy-öt esetben juthat hasonló végeredményre.

 

A Selye János Egyetem Révkomáromban
Selye János Egyetem Révkomáromban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.