Selfie a katonákkal

Thaiföldön több mint huszonnégy órával azután is nyugalom van, hogy a hadsereg hadiállapotot hirdetett.
Minden érintett politikai féllel találkozni akar Thaiföldön Prajuth Csan-ocsa vezérkari főnök, a thai hadsereg főparancsnoka, aki hétfőn hirdetett ki staáriumot a délkelet-ázsiai országot november óta megbénító politikai válság miatt. Csan-ocsa a kormánnyal, a szenátus elnökével és a rivális politikai frakciók – a kormányzó Pheu Thai és a november óta a bangkoki utcákon lévő tüntetők mögött álló ellenzéki Demokrata Párt – képviselőivel tárgyalni akar a megoldásról. A találkozó órák óta tart. Egyelőre még semmi nem szivárgott ki róla.

A statáriumot Csan-ocsa hétfőn hajnali háromkor jelentette be a televízióban, és bár a kormánynak nem szólt róla, cáfolta, hogy puccsról lenne szó. Elmondása szerint csak megelőző intézkedésről van szó, amelynek a célja, hogy biztosítsa a rendet, Nivathamrong Busongfaisan ügyvezető miniszterelnök kormányát a hadsereg nem döntötte meg. Emiatt van szakértő, aki a „hatalomátvétel light" kifejezéssel aposztrofálta a helyzetet.

A bangkoki utcákon most rengeteg a katona, akik ott állnak a minisztériumok és más középületekkel előtt, és ott ülnek az útkereszteződésekben leállított dzsipjeiken is. a statáriumnak más jele ezen kívül nincs. Az élet a nyugodt mederben zajlik, mindenki a saját dolgát intézi, a turisták de a thaiok is a katonákkal selfie-znek, a katonák pedig béketűrő jószágként viselik a meghurcoltatásokat.

Csan-ocsa egyébként speciális munkacsoportot alakított, amelynek rajta kívül tagja a haditengerészet, a légierő főparancsnoka, illetve az országos rendőrfőkapitány is.Bejelentése szerint a hadiállapot addig tart, amíg Thaiföldre vissza nem tér a stabilitás. „Vissza akarom hozni a békét" – tette hozzá.

Thaiföldön november ót tart a válság, azóta, hogy a puccsal eltávolított és száműzetésben élő exkormányfőnek, Thakszin Sinavatrának adandó amnesztia terve miatt Bangkokban tüntetni kezdtek az ellenzéki sárgaingesek Thakszin húga, a 2011-es választásokon győztes Jinglak Sinavatra kabinetje ellen. Jinglakot az alkotmánybíróság hatalommal való visszaélés miatt két hete lemondatta, ami után Busongfaisan lett az ügyvezető miniszterelnök, a főleg a vidéki szegény- és középrétegekre támaszkodó kormány vörösinges hívei pedig megjelentek a fővárosi utcákon. A hadsereg valószínűleg a véres összetűzéseket elkerülendő avatkozott be. Busongfaisan augusztus 3-ra előre hozott parlamenti választásokat hirdetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.