Sejtelmekkel Phenjan ellen

Észak-Korea hagyjon fel a veszélyes provokációval és tegyen konkrét lépéseket annak bizonyítására, hogy komolyan gondolja a tárgyalásokat - jelentette ki szöuli tárgyalásai után Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Azt Kína sem tudja, hogy pontosan hol tart az észak-koreai urándúsító program.

Robert Gates ázsiai körútjának harmadik állomásán, a dél-koreai fővárosban, Szöulban nyilatkozott pénteken. Kim Kvan Dzsin, a dél-koreai védelmi tárca irányítója ugyanakkor azt mondta Gatesnek: országa úgy érzi, mintha ostrom alatt állna, és közelebb van a konfliktushoz Észak-Koreával, mint bármikor a koreai háború befejezése óta eltelt hat évtizedben.

Gates térségbeli látogatásának előző állomásán, Japánban a Keito egyetem hallgatóinak arról beszélt, hogy az egy évtizeddel ezelőtti állapotához képest csökkent Észak-Korea képessége arra, hogy rátörjön déli szomszédjára, ugyanakkor sokkal nagyobb veszélyt jelent Ázsia és a világ biztonságára.

A phenjani rendszer jellege és prioritásai nem változtak - hangoztatta. Észak-Korea képessége egy új, hagyományos szárazföldi támadást indítására nagyban csökkent a tíz évvel ezelőtti helyzetéhez képest. Más szempontból azonban, nagyobb veszélyt jelent és sokkal destabilizálóbb tényezővé vált. Észak-Korea törekvése a nukleáris fegyverek és rakétatechnológia birtoklása nem csak a Koreai-félszigetet, de a csendes-óceáni térséget és a nemzetközi stabilitást is fenyegeti - hangozatta az amerikai hadügyek vezetője.

Peking előtt sem teljesen ismert, hogy Észak-Korea hol tart az urándúsítási programjával - állította Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) kínai külügyminiszter-helyettes pénteken egy külpolitikai fórumon Pekingben. Cuj szerint a hatoldalú tárgyalások sokkal megfelelőbb színtere a Korai-félsziget nukleáris leszerelése kapcsán kialakult patthelyzet kezelésének, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A külügyminisztérium által szervezett eseményen megerősítette, hogy Peking elkötelezett a Koreai-félsziget atommentessé tételében.

Phenjan legutóbb 2008-ben állt fel a hathatalmi megbeszélések tárgyalóasztalától, s bár az utóbbi időben rendre azt hangoztatja, hogy kész oda visszatérni, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea a megbeszélések újraindítását feltételekhez köti.

Washington teljes leszerelést követel Phenjantól, és az ellenőröknek szabad bejutást minden atomlétesítménybe, tehát nem csak a jongbjoni komplexumba. Feltételezések szerint ugyanis Észak-Korea több föld alatti létesítményt eltitkol, s nem csak urándúsító üzeme van, de plutónium előállítására alkalmas technológiával is rendelkezik.

Peking a legutóbbi - emberáldozatot követelő - Korea-közi fegyveres összetűzés után a hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli találkozójára, a tárgyalások és a párbeszéd folytatására tett javaslatot, amire eddig csupán Moszkva és Phenjan reagált pozitívan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.