Segítség a kegyes halálhoz

Németországban várhatóan jövőre születik meg az első eutanáziatörvény, amely rendkívül szigorú feltételekkel, de engedélyezni fogja, hogy gyógyíthatatlan nagykorú betegek orvosi asszisztenciával véget vessenek életüknek.
„Iránymutató vita" formájában, de azért eléri az eutanázia ügye a német törvényhozást is. A Bundestagban csütörtökön kerül napirendre a kegyes halál kérdése. Az Európa vezető gazdasági hatalmát irányító nagykoalíció jövőre tervez eutanázia-törvényt. Az szinte biztos, hogy Németország nem követi Belgiumot és Hollandiát, vagyis nem fogják engedélyezni az aktív eutanáziát, azt, amikor orvos segíti a túlvilágra a gyógyíthatatlan betegségben és/vagy elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő beteget – derül ki német sajtóbeszámolókból.

A lehetséges kompromisszum az úgynevezett orvosi asszisztenciával végrehajtott eutanázia lehet. Két szociáldemokrata és egy kereszténydemokrata képviselő közösen dolgozott ki egy javaslatot, amely „visszafordíthatatlanul halált okozó betegség és az ebből fakadó elviselhetetlen szenvedések" esetére megengedi, hogy az orvosok segítsenek a pácienseknek az öngyilkosság végrehajtásában – írta a Die Welt online kiadása.

Az SPD/CDU javaslat esetében egy ilyen beavatkozás csak nagykorú, döntésének következményeit mérlegelni képes beteg esetében volna lehetséges. Úgy, hogy a diagnózist egy másik orvos is megerősíti, illetve a beteget tájékoztatják a fájdalomcsökkentő eljárásokról. Pszichés betegségekben szenvedők esetében kizárnák az eutanáziát. Ugyanakkor büntetlenséget biztosítanának azon családtagok és orvosok részére is, akik az öngyilkossági segítséget nem szervezett formában, hanem alkalomszerűen nyújtják, de megfelelnek a többi követelménynek – tette hozzá a Stuttgarter Zeitung.

Érdekes a kisebbik kereszténypárt, a CSU álláspontja. A bajor keresztény-szociálisok elutasítják, hogy bárki orvosi segítséget kapjon az öngyilkossághoz, de „az orvosoknak megfelelő döntési és mozgásteret kell biztosítani, hogy etikai felelősségüknek megfelelően járjanak el." Vagyis elismerik: előfordulhatnak esetek, amikor az orvos és a beteg jogosan a kegyes halál mellett dönt.

Németországban azért is foglalkoztatja a közvéleményt az eutanázia, mert becslések szerint évente több tucat német vállalkozik eutanázia-turizmusra. Ez azt jelenti, hogy elutaznak a szomszédos Svájcba. Az alpesi országban a törvény eltűri az aktív eutanáziát. Csak abban az esetben bünteti, ha a segítőről kiderül, hogy önös vagy bűnös szándékok vezették.

Svájc az eutanázia szempontjából a legliberálisabb (európai) ország. Több mint három évtizeddel ezelőtt alakult meg az Exit nevű egyesület, amely tavaly 459 embernek segített az öngyilkosság végrehajtásában. Mint kiderült, a halálba kísért személyek húsz százaléka egyáltalán nem szenvedett gyógyíthatatlan betegségben, nekik olyan súlyos egészségügyi problémáik – például elképesztő fájdalmakkal járó reumatikus bajaik - voltak, amelyek megítélésük szerint elviselhetetlenné tették számukra az életet.

Az Exit nem egyesületi tagoktól 900-3500 svájci frankot kér az aktív eutanáziáért. Ha valaki belép és fizeti a havi 45 svájci frankos díjat, akkor három év után a szolgáltatás ingyenes.

A Stuttgarter Zeitung megjegyzi, hogy felmérések szerint a svájciak kétharmada semmi kivetnivalót sem talál az aktív eutanáziában. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban – az eutanázia-turizmus legnagyobb kibocsátó országaiban – viszont nagyon kritikusan szemlélik a svájci gyakorlatot, ami szerintük nem más, mint üzlet a halállal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.