Segíthetik-e az oroszok Izraelt Szíriában?

Szombat éjjel egy légicsapásban meghalt a világ egyik legismertebb terroristája, Szamir Kuntar, aki a hírek szerint a Szíriában az Aszad-rendszert védelmező libaboni Hezbollahnak is egyre kényelmetlenebb lett. Feltehető, bár Izrael nem kommentálja az esetet, hogy az izraeli légierő végzett vele és társaival és lehet, hogy az oroszok is jóváhagyták az akciót, amely határvillongásokhoz vezetett Izrael és Libanon között.

A drúz eredetű Szamir Kuntar, akit Damaszkusz közelében gyilkoltak meg, 16 éves korában, 1979-ben rabolt el társaival egy fiatal édesapát és a 4 éves lányát az észak-izraeli Naharia településen, akik mindketten meghaltak. Az izraeli bíróság bizonyítottnak látta, hogy nem a terroristák és a biztonsági erők között kitört tűzharcban estek el, hanem Kuntar maga gyilkolta meg mindkettejüket, mielőtt fogságba esett, több másik gyilkosság mellett. Kuntar 30 évet töltött izraeli börtönben, amíg 2008-ban egy Izrael számára meglehetősen megalázó fogolycsere-egyezmény során kiszabadult.

A libanoni Hezbollah, az etnikailag megosztott ország Irán által támogatott síita fegyveres és politikai szervezete hősnek kijáró ünnepléssel fogadta, Aszad szír elnök kitüntette. Kuntar jelentősége inkább szimbolikus volt a Hezbollah számára, nem stratégiai, amíg ki nem tört a szíriai polgárháború, ekkor felértékelődtek a szíriai drúzokhoz fűződő kapcsolatai. Az lett volna a feladata, hogy a drúz kisebbséget (amely a síita iszlámból kinőtt, önálló vallási mozgalom, hívei elsősorban Izraelben, Libanonban és Szíriában élnek) mozgósítsa katonailag Aszad mellett. Mivel az Aszad-klán maga is kisebbségi vallási-etnikai közösségből, a síizmushoz közeli alaviták közül való és a szunnita iszlamisták (köztük például, de nem egyetlenként az Iszlám Állam) minden vallási kisebbségre nézve súlyos veszélyt jelentenek, lett volna okuk a szíriai drúzoknak Aszadék védelmét keresni.

A rezsim elismertsége mégsem egyöntetű közöttük, azért sem, mert nem érzik úgy, hogy valódi védelmet kapnának, így Kuntar kudarcot vallott küldetésében és mindinkább leszakadt a Hezbollahról is egyes elemzések szerint. Önálló terrorista tevékenységbe kezdhetett, állítólag nagyszabású terrortámadást tervezett Izrael ellen - írja a Ynetnews.com izraeli hírportál. Szövetségeseinek, Aszad kormánycsapatainak és a Hezbollahnak azonban nem áll most érdekében fegyveres konfliktust provokálni Izraellel, ezért ők sem nézték jó szemmel már ténykedését. Mivel az Aszadot támogató Oroszország és Izrael megállapodtak arról, hogy tájékoztatják egymást légierejük akcióiról a térségben, feltehető, hogy az oroszok tudtak a készülő akcióról és hallgatólagosan jóváhagyták annak ellenére, hogy Kuntar elvileg Aszad, a szövetségesük segítője volt (Netanjahu miniszterelnök nemrég nyíltan beszélt róla, hogy Izrael végrehajt katonai műveleteket Szíriában, hogy megakadályozza ellenségei felfegyverzését, egy ellene irányuló szíriai front megnyitását).

Érdemes tudni, hogy az utóbbi időkben Oroszország és Izrael viszonya korántsem egyértelműen ellenséges, Izrael a tavalyi ukrán válság során is hallgatott, nem ítélte el az orosz agressziót nyilvánvalóan geostratégiai megfontolások miatt.

Kuntar kiterjedt népszerűtlenségét mutatja ugyanakkor az is, hogy az Aszad-ellenes szírek közül sokan a Facebokon mondtak köszönetet Izraelnek azért, mert likvidálta őt, ami Szíriában korántsem számít mindennapi jelenségnek, még akkor sem, ha Aszad és a Hezbollah rendszeresen vádolja azzal a felkelőket, hogy Izrael támogatását élvezik. Feltehetően Kuntar meggyilkolásával függ össze, hogy Libanonból rakétákat lőttek ki tegnap Észak-Izrael területére, amelyek lakatlan területeken landoltak, így nem okoztak sérülést. Az izraeli hadsereg viszonozta a tüzet, egyes északi települések polgármesterei pedig, anélkül hogy erre utasítást kaptak volna, megnyitották az óvóhelyeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.