Sefcovic elutasította, hogy romaellenes volna

Magabiztosan szerepelt az unió működését láthatóan jól ismerő szlovák szocialista Maros Sefcovic, aki az intézményközi kapcsolatok és az adminisztrációs ügyek biztosa lehet, s egyben a végrehajtó testület alelnöke is.

Nem emlékszik rá, hogy bármikor is romaellenes kijelentést tett volna, ám ha szándékával ellentétben megbántott volna valakit, akkor elnézést kér. Ez volt lényegében a szlovák biztosjelölt válasza a meghallgatásán elhangzó első kérdésre, amelynek révén tisztáznia kellett magát az utóbbi napokban megjelent vádak alól, hogy 2005-ben, egy brüsszeli konferencián, országa uniós nagyköveteként azt mondta volna, hogy a romák kihasználják a szociális ellátó rendszert.

- Mi sem áll tőlem távolabb, politikusként mindig is azért dolgoztam, hogy a romák helyzetét javítsam, helyzetükre felhívjam az uniós döntéshozók figyelmét is - mondta, hozzátéve, hogy gondolkodásától is idegen a rasszizmus. Sefcovic mellett szlovákiai roma szervezetek is kiálltak.

Az Európai Néppárt támadta meg a szlovák jelöltet. Szájer József frakcióalelnök és Járóka Lívia sajtóértekezleten kezdte lebegtetni Sefcovic esélyeit. Azt követően persze, hogy a bolgár néppárti Rumjana Zseleva igen gyengén szerepelt, s úgy látszott, pénzügyi érdekeltségevel sem tud tökéletesen elszámolni. A szocialistáknak és a liberálisoknak sem tetszik Zseleva, ezért találta meg a Néppárt a másik oldalon Sefcovicot.

A szlovák diplomata azonban jól szerepelt. Két órával az első kérdés elhangzása után Szájer József újra feltette neki a kérdést, vajon miért most védekezik, s miért nem akkor, amikor a Roma Információs Szolgálat öt éve kifogásolta az állítólagos kijelentést. A jelölt azt mondta, nem tudta, hogy valaki kivetnivalót talált előadásában, amelynek elhangzása után senki sem emelt kifogást. A skóciai szocialista EP-képviselő, David Martin azt mondta: beszélt a glasgowi roma szervezetekkel, amelyek Sefcovicról és a kijelentésről sem hallottak. A Roma Információs Szolgálat pedig most meleg hangon emlékezik meg a jelöltről.

Az alkotmányügyi bizottság kedden értékeli a meghallgatást, amely jórészt az Európai Parlament és a Bizottság jövőbeli kapcsolataival, a Lisszaboni Szerződéssel, az uniós alkalmazottak helyzetével, a toborzás reformjával foglalkozott. Egyelőre kérdés, hogy az EP jogi szolgálatának jelentése, amely nem talált Zseleva pénzügyi beszámolójában problémákat, igaz a dokumentumokat ellenőrizni sem tudta, merre billenti a mérleg nyelvét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.