Schwarzenegger az Európai Unió élén?

A volt kaliforniai kormányzót és filmsztárt a tanácsadói arra biztatják, hogy pályázza meg az Európai Unió elnöki tisztségét - adta hírül az amerikai Newsweek magazin.

Az EU a következő években a jelenleginél egy sokkal ismertebb elnököt fog keresni - olyan valakit, aki egyesíthetné Európát… A franciák nem akarnak majd egy németet, a németek pedig nem akarnak majd egy olaszt. És mit szólnának egy olyan született európaihoz, aki Amerikába ment… és az új, egyesült Európa Washingtonjaként vagy Jeffersonjaként térhetne vissza? - nyilatkozott a hetilapnak Terry Tamminen, Schwarzenegger volt kabinetfőnöke anélkül, hogy konkrétan a megnevezte volna a 63 éves egykori Terminátort és body building világbajnokot.

Az osztrák születésű Arnold Schwarzenegger második kormányzói ciklusa 2011 januárjában járt le. Az Egyesült Államok elnökségét nem pályázhatja meg, mert azt az alkotmány szerint azt csak a született amerikai állampolgárok tehetik meg, ezért, ha folytatni akarja politikai pályafutását, más hivatal után kell néznie.

A volt kaliforniai kormányzó
Former California Governor Arnold Schwarzenegger poses during the photocall of the animated television series "The Governator" during the yearly MIPTV, the International Television Programs Market in Cannes, southeastern France April 4, 2011. REUTERS/Jean-Pierre Amet (FRANCE - Tags: ENTERTAINMENT POLITICS)

Az EU elnökének posztját a 2009. decembere 1-jén életbe lépett Lisszaboni Szerződés hozta létre. A hivatalt a szintén 63 éves belga Herman Von Rompuy tölti be. Mandátuma 2012. május 31-én jár le. Az Európai Unió elnökét ugyanakkor nem közvetlenül választják, hanem a tagállamok kormányai kötnek kompromisszumot a személyéről.

Schwarzenegger ugyanakkor, a politikai ambícióitól függetlenül, ismét megjelenik a mozivásznon - igaz egyelőre csak egy rajzfilm hőseként. A róla mintázott figura ugyanis a főszerelője a Pókembert, a Hulkot és az X-ment is megálmodó Stan Lee által megalkotott The Governator című animációs filmnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.