Orbán rendkívül bosszús volt Brüsszelben

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint el kell indítani a hetes cikkelyen alapuló eljárást Magyarországgal szemben, amennyiben az Európai Bizottság vizsgálatai és az esetleges kötelezettségszegési eljárások kimutatják, hogy a magyar alkotmánymódosítások uniós jogot sértenek – derült ki az EP-elnök csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Schulz az Európai Tanács ülésén tartott beszédében felvetette Magyarország kérdését, és aggodalmának adott hangot a nemrég elfogadott módosításokkal kapcsolatban, ugyanakkor hozzátette, hogy nem szabad cselekedni, amíg nem 100 százalékosan biztosak abban, hogy a magyar jogszabályok nem felelnek meg az uniós jognak. Mint mondta, ez volt a legfagyosabb pillanat a tanácsteremben.

Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök beszélget az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletének kezdetén Brüsszelben
Brüsszel, 2013. március 14. A Miniszterelnökség által közreadott képen Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) beszélget az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletének kezdetén Brüsszelben 2013. március 14-én. MTI Fotó: Miniszterelnökség/Burger Barna

Az EP-elnök szerint az unió nem maradhat néma, ha egy tagállam „keresztülgázol” az alapvető európai értékeken. Schulz ösztönözte a tagállamokat – információink szerint különösen az Európai Néppárthoz tartozó vezetőkhöz intézte e üzenetét, – hogy együttesen lépjenek fel az európai alapértékek sérelme esetén.

Schulz felszólalása után José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmának adott hangot az uniós állam- és kormányfők tanácskozásán. Az EB-elnök világossá tette, nagyon alaposan megvizsgálják a kérdéses rendelkezéseket.

Orbán Viktor kormányfő a két felszólalás után beszélt. Uniós forrásaink szerint elmondta, hogy Barrosóval – tekintve az egy éve tartó bizottsági vizsgálódást – hosszú ideje együttműködnek. A miniszterelnök közölte azt is, meglepte a felháborodás az alkotmánymódosítások kapcsán. Elmondta, a változtatások 95 százaléka már amúgy is az alaptörvény része volt, s valójában technikai kiigazításról van szó. Schulzhoz fordulva – forrásaink szerint – közölte: csak az Európai Bizottság vizsgálatát fogadja el, és tagállamoknak nincs joguk beleszólni a magyar ügyekbe. Ezek után nem merült fel a magyar ügy a továbbiakban a tanácskozáson.

Angela Merkel német kancellár csütörtök éjjeli sajtótájékoztatóján elmondta: ezúttal nem beszélt Orbán Viktorral, de a héten korábban Áder János államfőt figyelmeztette: ne éljenek vissza a kétharmados többséggel. A német kancellár asszony azt is közölte, teljes mértékben bízik a bizottság készülő vizsgálatában.

Úgy tudjuk, Mark Rutte holland kormányfő – a parlament által kapott mandátumának megfelelően – Orbán Viktornak négyszemközt hangot adott aggodalmának a módosításokat illetően. 

Információink szerint Orbán rendkívül bosszús volt a négy uniós külügyminiszter levelével kapcsolatban, melyben a holland, német, dán és finn külügyérek arra kérik a bizottságot, dolgozzanak ki olyan mechanizmust, melynek keretében biztosítani lehet az EU közös értékeinek betartását, és ezt Ruttének szóvá is tette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.