"Az EU polgárai félnek"

"Nagyon nehéz lesz közös álláspontot találni az EU tagállamai között, de létfontosságú és szükséges az erőteljes és következetes üzenet" – közölte Martin Schulz.

Az Európai Parlament elnöke szerint a tagállamok egy része Oroszországtól való függőségük miatt vonakodnak gazdasági szankciókat életbe léptetni Oroszországgal szemben.

Bátorság kell ahhoz, hogy megmondjuk az embereknek, komoly következményei lesznek a konfliktusnak - figyelmeztetett Schulz sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy Oroszország várhatóan ellenlépéseket tesz az uniós szankciókkal szemben, amelyek gazdaságilag is árthatnak Európának.

Az EU-csúcs résztvevői a csütörtöki nyitó estén Yves Herman / Reuters

Az EP elnöke, aki egyben az Európai Szocialista párt jelöltje az Európai Bizottság élére, hangsúlyozta: a hidegháború óta nem fordult elő, hogy egy európai állam egy másik állam területét erővel annektálta.

Az EP elnöke szerint az unió állam és kormányfőinek egyértelműen le kell szögezniük, hogy ami történt elfogadhatatlan, és nem szabad megtörténnie máshol. Szerinte drámai következményei lesznek annak, ha Moszkva átlépi ezt a határt, és a gazdasági háborúban hosszú távon Oroszország veszít. - A hidegháború vége óta először az EU polgárai féltik a biztonságukat - fogalmazott a vezetőknek mondott beszédében Schulz, akit minden Európai Tanács előtt meghallgatnak az állam- és kormányfők.

Az EP elnöke ugyanakkor nem gondolja reálisnak azt, hogy a közeljövőben Ukrajna tagja lehet az Európai Uniónak. - Nem szabad ígéreteket tennünk, nem hiszem, hogy hamarosan csatlakozhatna Ukrajna - mondta Schulz.

Az unió állam- és kormányfői csütörtök este ültek össze, hogy energiaügyekről tanácskozzanak és megvitassák a helyzetet Ukrajnában. Arról is dönteniük kell, hogy kiterjesztik-e a számlabefagyasztással és beutazási tilalommal szankcionált személyek listáját újabb tizenkét orosz névvel. A vezetők feltehetően még nem léptetnek életbe gazdasági szankciókat Moszkvával szemben, de megbeszélik annak részleteit arra az esetre, ha Oroszország nem hagy fel az agresszióval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.