Schröder betiltaná a neonáci pártot

A szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását követelte szerdán Berlinben Gerhard Schröder volt német kancellár. Egyetértés a konzervatív pártok között sincs az ügyben.

Az NPD "a nemzetiszocializmust dicsőíti, és ezzel veszélyezteti a demokráciát" - mondta a szociáldemokrata exkormányfő  az Otto Wels egykori SPD-elnök tiszteletére készült emlékmű avatásán. Gerhard Schröder méltatta a politikus bátorságát, amiért az 1933  márciusában a Reichstagban elhangzott utolsó szabad felszólalásban  kiállt az úgynevezett felhatalmazási törvény ellen, amely diktátori  hatalommal ruházta fel Hitlert és a nemzetiszocialista kormányt. Az  SPD volt az egyedüli párt, amely a náci diktatúrát bebetonozó  törvény ellen szavazott - emlékeztetett.

A Wels-emlékművön a néhai politikus fényképe alatt olvasható az  említett parlamenti felszólalásának szállóigévé vált egyik mondata:  „A szabadságunktól és az életünktől megfoszthatnak bennünket, a  becsületünktől azonban nem”.

A volt kancellár felhívta a német polgárokat, hogy mindannyian  tanúsítsanak civil kurázsit a mindennapokban, és határozottan  lépjenek föl a szélsőjobboldali eszmék ellen. Eltökélten kell  küzdenünk az intolerancia, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet  ellen – jelentette ki.

Néhány héttel a parlamenti választások előtt a kisebbik német  konzervatív párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU)  kezdeményezte, hogy indítsanak alkotmányjogi eljárást a nyíltan  antiszemita és idegenellenes jelszavakat hangoztató, neonáci NPD  betiltása érdekében. Wolfgang Schäuble belügyminiszter és a Német  Kereszténydemokrata Unió (CDU) több más magas rangú politikusa  elutasította ezt. Hangsúlyozták, hogy a CDU elítéli az NPD  tevékenységét, de úgy vélték, hogy az alkotmánybíróság általi  betiltásnak nem lenne esélye. A javaslat épp az ellenkező hatást váltaná ki, és közvetve a szélsőjobboldali pártot erősíthetné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.