Schöpflin: Feltupírozták Merkel kritikáját Orbánról

"Feltupírozták" – így értékeli Schöpflin György fideszes EP-képviselő azt, hogy brüsszeli sajtóinformációk szerint Angela Merkel szerdán az Európai Néppárt egy zárt ajtók mögött tartott találkozóján elmondott beszédében élesen kritizálta a menekültválság kezelése miatt az unió keleti tagállamainak vezetőit és különösen Orbán Viktort a kerítés miatt.

Schöpflin György ott volt a találkozón, és állítása szerint a német kancellár beszédében "kicsit foglalkozott csak" a közép-kelet-európai országok bírálatával, a képviselő abban sem biztos, hogy elhangzott volna Orbán Viktor neve. Lehetséges, hogy "a magyar miniszterelnökről" tett említést Angela Merkel – ismerte el. Szerinte sem alábecsülni, sem eltúlozni nem szabad az elhangzottakat, de megítélése szerint mindössze 5 százaléknyi időben volt szó a Politico.hu brüsszeli újság által közöltekről.

A Politico.hu egy hozzá eljutott hanganyagra hivatkozva úgy fogalmaz: a német kancellár szerint keresztény, a hidegháborút megélt politikusoknak nem lenne szabad úgy viselkedniük, ahogy többek közt a magyarok teszik. Persze nem tudjuk, hogy a hanganyag teljes volt-e vagy sem – tette hozzá Schöpflin György, aki azt mondta, Angela Merkel következetesen a "fal" szót használta, és nem a kerítést. De valóban beszélt arról, hogy mivel ő kelet-európai, tudja, milyen egy fal mögött élni, ezért nem érti, hogy egyes országok miért akarnak falat emelni. – Az, hogy végig "falról" beszélt, jelzi, hogy nagyon mélyen ott van a tudatalattijában a berlini fal, és szimbolikus a számára – véli a fideszes EP-képviselő.

"Volt utalás a magyar menekülthullám-kezelésre, de ez nem volt udvariatlan". Schöpflin György azt tartotta a Merkel-beszéd fontos elemének, hogy ha "nem tűrünk meg az országunkban muszlimokat, hogyan védelmezhetnénk a világ keresztényeit"?

A fideszes EP-képviselő mindennél sokkal fontosabbnak tartja az uniós alapszerződés módosítását – amiről a német kancellár szintén beszélt. Ennek következtében ugyanis gazdasági területen szorosabb lesz az integráció, és mivel Magyarország nem tagja az eurozónának, ebből kimaradhatunk.

Brüsszeli források szerint Gál Kinga fideszes képviselő felszólalt, és azt vetette fel, hogy a schengeni kódexet be kell tartani. Ha ezt nem teszi meg Magyarország, akkor az lett volna a baj; de nem kapott megnyugtató választ a német kancellártól – tudtuk meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.