Schengeni előtti határok, de csak végső esetben

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága szerdán megszavazta a határőrizet visszaállítását szabályozó schengeni rendelet módosítását.

Göncz Kinga (MSZP), a bizottság egyik alelnöke ezzel kapcsolatban kiadott közleményében kifejtette: „egyértelműen állást foglaltunk amellett, hogy a jövőben világosabb és egyértelműbb szabályok határozzák meg az ellenőrzés visszaállítását az EU belső határain".

A magyar szocialista EP-képviselő szerint erre elsősorban azért van szükség, hogy „a tagállamok ne korlátozhassák önkényesen és indokolatlanul az uniós polgárok szabad mozgását". „A módosított rendelet konkrét és egyértelmű feltételekhez kötné a határőrizet ideiglenes visszaállítását, átláthatóan szabályozná a tagállamok, a Tanács és a közösség nevében eljáró Európai Bizottság hatáskörét, pontos mutatókhoz kötné a meghozott intézkedések értékelését. Egyszóval világos viszonyokat teremtene, és nem hagyna teret az olyan önkényes tagállami lépéseknek, amikor is egy-egy kormány a szabad mozgás egyébként jogellenes korlátozására használja a határellenőrzés visszaállítását" - szögezte le.

A tagországok a határőrizet ideiglenes visszaállítását „csak különlegesen indokolt esetben, a szükségesség és az arányosság szempontjait figyelembe véve tehetnék meg, az Európai Bizottság egyetértésével. Így megszűnnének azok az esetek, amikor egyes tagállamok a határátlépések számának növekedésére, vagy az unión belüli belső migráció veszélyére hivatkozva állították vissza az ellenőrzést a belső határaikon" - fogalmazott Göncz Kinga.

A témáról még az EP plénuma is tárgyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.