Schengeni csata: Bukarest szerint hazudnak a franciák

Laurent Fabius francia külügyminiszter különválasztaná a schengeni csatlakozást a romakérdéstől, de országa ezzel együtt is ellenzi Románia és Bulgária belépését a határellenőrzéstől mentes övezetbe.

A Mediafax román hírügynökség által idézett Fabius a France Inter adónak kijelentette: Párizsnak kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a két kelet-európai állam képes lesz megvédeni az unió határait. A francia külügyminiszter szerint Románia és Bulgária csatlakozása az év végén kerül napirendre, de a döntés előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy a határellenőrzés megszüntetése nem nyitja-e meg az utat az Európai Unión kívülről származó bevándorlók előtt. Fabius szerint jelen pillanatban erre nincs biztosíték, ezért ha a körülmények az év végéig nem változnak, Párizs nemet mond a bővítésre. Hozzátette, hogy az uniós tagországok elsöprő része osztja a véleményét. Kitért a romák kérdésére is, bírálva Romániát, amiért nem használja fel a romaintegrációra elkülönített európai uniós forrásokat.

– Egyes politikusok hazudnak a saját állampolgáraiknak, amikor azt mondják, hogy ha Románia és Bulgária nem lép be Schengenbe, nem lesz többé baj a romákkal. Baj lesz, mert a romák már ott vannak, és ott is lesznek mindaddig, amíg Romániának és az Európai Uniónak nem lesz elegendő erőforrása, hogy alkalmazza a romaintegrációs stratégiát – mondta Victor Ponta román kormányfő.

Traian Basescu román államfő is elítélte a „francia hazugságot”. Szerinte éppenséggel Franciaországnak kellene lehívnia európai uniós pénzeket a romák helyzetének javítása érdekében. Közölte, hogy októberben tárgyalni akar francia kollégájával a kérdésről.

Titus Corlatean román külügyminiszter pénteken ezt már  meg is tette. A bukaresti külügyminisztérium közlése szerint megállapodtak, hogy mihamarabb sort kerítenek a francia és a román belügyminiszter találkozójára. A román külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a román állampolgárok szabadon közlekedhetnek, ahogy az Európai Unió bármely más polgára, ahol pedig előfordul törvénysértés, „az adott ország hatóságainak kell alkalmazniuk az adott ország jogszabályait”, de büntetni mindig a törvénysértőket kell, nem pedig közösségeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.