Schengen kell, de...

"Ne lehessen egyoldalúan bevezetni a határellenőrzést" - mondja az egyik tábor az Unión belül, míg több tagállam azt szeretné, ha továbbra is saját hatáskörben maradnának a határok ellenőrzéséről szóló döntések. Vihart kavart az EU-ban, hogy Dánia egyoldalúan visszaállította a határellenőrzés.

Az uniós polgárok szabad mozgását lehetővé tevő schengeni rendszert, mint az egyik legfontosabb vívmányt gyengíteni nem szabad, erősíteni viszont kellene – ezzel az egyszerre bátorító és aggodalomra okot adó egyetértéssel zárult az uniós belügyminiszterek rendkívüli brüsszeli találkozója, amelyet a magyar elnökség hívott össze az utóbbi hetekben növekvő feszültség láttán.

A cél az volt, hogy a tagállamok kibeszéljék magukból frusztrációjukat, azt követően, hogy a Líbiából elmenekülő 750 ezer emberből 25 ezer Európa felé vette útját, s ez a kis létszám is szinte megoldhatatlan feladat elé állította az uniót, egyes tagországokon belül pedig politikai viharokat keltett, növelve a bevándorlás-ellenes populista pártok népszerűségét és a kormányok nehézségeit.

Az unión belüli ellentétek akkor éleződtek ki igazán, amikor Olaszország a partjaira érkező észak-afrikaiaknak tartózkodási engedélyt adott, s Franciaország felé tartó vonatokra ültette fel őket. Párizs erre határai ellenőrzésének visszaállításával válaszolt, s ezt a módszert számos nagy tagállam helyeselte is. A rendkívüli tanácsülés előestéjén aztán Dániából is megérkezett az értesítés, hogy Koppenhága elsősorban a vámellenőrzés szigorításáról döntött – hangsúlyozottan a schengeni szabályokon belül -, mert fel kíván lépni a kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelemmel szemben, hivatkozva egyébként a bűnözés növekedésére is.

Ebben a légkörben ültek csütörtök reggel tárgyalóasztalhoz a belügyminiszterek, s az elnöklő Pintér Sándor az első kör után elégedetten nyugtázta, hogy Schengent felszámolni, gyengíteni senki sem akarja. Erősítését viszont igen.

A részletekről tovább folyik a vita, hátha sikerül a júniusi csúcstalálkozóra elfogadható ötlettel előállni. A Bizottság részéről Cecilia Malmström azt hangoztatta, hogy az összetett probléma átfogó kezelést érdemel, közös menekült- és bevándorlásügyi politikát kéne kidolgozni, megszigorítani a külső határok ellenőrzését, s úgy alakítani a schengeni szabályokat, úgy tisztázni az előírásokat, hogy a kritériumok minden tagország számára világosak, egyértelműek legyenek. A rendszer irányítása egyre inkább közösségi legyen, ne lehessen egyoldalúan bevezetni a határellenőrzést, s ezzel csökkenteni a bizalmat a szomszédos országok iránt. Ám egyértelmű, hogy számos tagország továbbra is úgy gondolja, hogy a feltételrendszer egyértelműsítése után is tagállami hatáskörben kellene maradnia a határellenőrzési döntésnek.

Ebben a felhevült légkörben a dán döntésről alig esett szó, holott az unióban – például a lépést élesen bíráló Németországban – amúgy nagy visszhangot váltott ki. A koppenhágai belügyminiszter csupán rövid tájékoztatásra szorítkozott és bejelentette, hogy az intézkedés megfelel a schengeni szabályoknak, amelyek ma is lehetővé teszik a határellenőrzés visszaállítását. Ám a Bizottság szóvivője és Malmström is kitért az egyértelmű válasz elől, hogy ez valóban így van-e, mondván még tanulmányozzák a dániai belpolitikai alku keretében született akció részleteit, azok valóban beleillenek-e a schengeni egyezménybe és általában az uniós alapszerződésnek az áruk szabad mozgását illető pontjaiba. S nyilván meg vizsgálni, mit tehet az Európai Bizottság, ha nem.

Tunéziai menekültek ülnek a bevándorlási hivatal előtt Lampedusán
People who fled the unrest in Tunisia sit at the immigration centre after their protest against being sent back to their country, on the southern Italian island of Lampedusa April 11, 2011. Prime Minister Silvio Berlusconi stepped up calls on Saturday for Europe to help deal with the "human tsumani" of refugees and illegal immigrants from North Africa arriving in southern Italian islands in recent weeks. REUTERS/Antonio Parrinello (ITALY - Tags: SOCIETY POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.