Savanyú a szőlő: Duray árulással vádolja Bugárt

Oda jutottunk, ahol a kommunizmusban voltunk. Csakhogy most saját hibánkból kerültünk ebbe a helyzetbe - az MKP szombati választási vereségét kísérő felelősségkeresésben Duray Miklós, a párt stratégiai alelnöke 150 ezer magyar megtévesztésével vádolta meg Bugar Bélát, a parlamenti küszöböt magabiztosan átlépő Híd-Most vezetőjét.

Nemvárt vereség érte a Magyar Koalíció Pártját a 2010. június 12-én tartott parlamenti képviselőválasztáson. A szlovák nemzethatalmi és nagyvállalkozói érdekek Bugár Béla képében megmutatták erejüket: ujjuk köré csavarták a felvidéki magyarok egyharmadát és az MKP-t.„Majd úgy táncoltok ahogyan mi fütyülünk". Ők fütyültek, mi pedig táncoltunk néhány kikopott magyarországi művész kíséretében, bele a csapdába, a zsákutcába - kezdi jegyzetét Duray Miklós.

A szlovák politika részéről ez nem egy hirtelen jött ötlet volt. Már az 1990-es években is azt tervezték, hogyan lehetne a felvidéki magyar politikai képviselet egy részét kipöckölni a parlamentből. A magyar pártok egyesítését is oly módon képzelték el, hogy csak az a része kapjon lehetőséget a szlovákokkal való együttműködésre, amelyik inkább a gazdaság mintsem a magyar érdekképviselet iránt érdeklődik. Csakhogy ekkor sem sikerült végrehajtatniuk az elképzelésüket. Sőt 2007-ben az MKP-t is így akarták átalakítani, de Bugár elbukása a tisztújító kongresszuson áthúzta tervüket.

Bugár, miután az MKP-ban pártelnökként megbukott, vérig sértve, mint a cserbenhagyott kéjhölgy, nyíltan átállt az ellenséghez, hogy az általa hátrahagyott szemétért az ottmaradt hűségeseket bírságoltassa, azaz bosszút álljon rajtuk. Kapott a művelethez rengeteg pénzt. A pártját nem véletlenül nevezte el Híd-Mostnak. A választási kampányára elpocsékolt pénzből akár tíz Ipoly-hidat is fel lehetett volna építeni - véli a Magyar Koalíció Pártja stratégiai alelnöke, aki szerint pártja három évvel ezelőtt elkövetett egy „szívrepesztő" hibát: nem mondta el a nyilvánosságnak, sőt a legbelsőbb köreiben sem, hogy miért bukott meg Bugár 2007-ben az elnökválasztáson. Ezt az elmaradt számadást röviden így lehetne összefoglalni: az MKP volt elnöke eltékozolta a nyolc kormányzati évet, mert a felvidéki magyar közérdek helyett a gazdasági érdekszövetségeket részesítette előnyben. Akik az MKP-ból kormányban voltak, de nem tartoztak Bugár szárnysegédei közé nem merték vállalni ezzel a szembesülést, mert cinkosnak érezték magukat, hiszen mindenről tudtak, még ha nem is voltak részesei az árulásnak.

Az árulás akár a hitszegés olyan spirális, mint a légörvény: magába szív, elragad, de egyszer szétterül az energiája és minden, amit elragadott a földre hull. Most még emelkedőben van, mert az MKP elnökeként elkövetett tetteit új pártjában csak tetézte. Megtévesztett mintegy 150 ezer magyart, hogy juttassanak szavazataikkal hét olyan szlovákot a parlamentbe, akik egyébként rendes emberek, de soha sem fognak az ejnye-bejnye motyogáson túl birokra kelni értünk. Sikerült oda zülleszteni a felvidéki magyar közéletet, hogy nincs parlamenti képviselete. Oda jutottunk, ahol a kommunizmusban voltunk. Csakhogy most saját hibánkból kerültünk ebbe a helyzetbe - idézte Durayt a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Duray Miklós, Csáky Pál és Bugár Béla egy révkomáromi tanácskozáson 2007 áprilisában
Duray Miklós, Csáky Pál és Bugár Béla a révkomáromi tanácskozáson, 2007. április
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.