Sátorozással tüntetnek a nővérek

Sátrat vertek szerda délelőtt a pozsonyi Kormányhivatal előtt, s három napig ott is éjszakáznak a szlovákiai egészségügyi nővérek szakszervezetének tagjai.

Sátrat vertek szerda délelőtt a pozsonyi Kormányhivatal előtt, s három napig ott is éjszakáznak a szlovákiai egészségügyi nővérek szakszervezetének tagjai. Mintegy százan a hajléktalanok öltözékére emlékeztető szakadt ruhákban tiltakoznak amiatt, hogy tavaly és az idén januárban is emelték az orvosok bérét, róluk viszont megfeledkeztek.

- Jelenleg a megyei vagy városi tulajdonú kórházakban 430, az egyetemi egészségügyi intézetekben pedig 650 euró a fizetésünk, a különböző pótlékokkal együtt, ami szinte már vérlázítóan kevés. Aki csak teheti, Csehországban vagy Ausztriában vállal munkát, ahol tárt karokkal várják a szlovákiai nővéreket. Már csak emiatt is tarthatatlan a helyzet. Nyilván nem kell hangsúlyoznom, hogy milyen nehéz és felelősségteljes munkát végzünk, ezért januártól legalább kétszáz-kétszázötven eurós béremelést követelünk. Most mindössze három napig leszünk itt, mert mindannyian szabadságot vettünk ki, aztán vissza kell térnünk a munkahelyeinkre - nyilatkozta lapunknak Monika Kavecká szakszervezeti elnök.

Közölte azt is, hogy ha ezzel a figyelmeztető akcióval nem érik el a céljukat, akkor további tiltakozásokat szerveznek. Meghívták az ideiglenes sátortáborukba Robert Fico kormányfőt is, aki szóvivője révén üzente meg: tiszteletben tartja a véleménynyilvánítási jogaikat, ám más elfoglaltsága miatt nem tesz eleget az invitálásnak.

Érdeklődésünkre Zuzana Cizmárová, az egészségügyi tárca szóvivője kifejtette: véleményük szerint elsietett és meggondolatlan ez a tüntetés, mert a pénzügyminisztériummal közösen igyekeznek forrást találni a béremeléshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.