Sarrazin kizárására szavazott az SPD

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) országos vezetősége hétfői ülésén úgy határozott: fegyelmi eljárást indít Thilo Sarrazin ellen azzal a céllal, hogy kizárja őt a pártból.

A vezetőség döntése egy tag tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül született meg, a szavazást azonban hosszas vita előzte meg.

A 65 éves bankár az utóbbi időben tett nyilatkozataival, valamint augusztus végén megjelent könyvében élesen bírálta a muzulmán bevándorlókat. Többek között azt állította, hogy az arab, török, bosnyák bevándorlók vallási és kulturális hagyományaik miatt képtelenek beilleszkedni. Népes családjaik révén rengeteg pénzbe kerülnek a német államnak, amit a gazdasági tevékenységükkel hajtott haszon messze nem ellensúlyoz. Értelmi képességeik elmaradnak a németekéi mögött, s mivel szaporodási mutatójuk jóval magasabb, mint a németeké, néhány évtized múlva ők alkotják majd a többséget német földön, ami a társadalom "elbutulását" vetíti előre.

Az SPD elnöke és számos vezető funkcionáriusa úgy vélte, hogy a fenti nézeteivel Sarrazin elhagyta a szociáldemokrácia eszmeiségét. A párttagság többsége viszont - a központnak címzett levelekben és e-mailekben - helyeselte a bankár véleményét. Több prominens SPD-tag szót emelt a tervezett kizárás ellen. Így tett Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter és Peter Struck, aki a Schröder-kormány idején előbb alsóházi frakcióvezető, majd védelmi miniszter volt.

Sarrazin húszéves kora óta tagja a szociáldemokrata pártnak. Kizárását még a hónap elején a berlini tartományi, illetve a Charlottenburg kerületi SPD-szervezet kezdeményezte. Az eljárást egy párton belüli döntőbíróság fogja lefolytatni, döntését legkésőbb hat hónap múlva kell meghoznia.

A bankárra az összes parlamenti párt részéről erőteljes nyomás nehezedett az utóbbi két hétben. Ennek hatására mondott le csütörtökön a Bundesbank elnökségében viselt tagságáról, párttagságát azonban nem hajlandó feladni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.