Carla Bruni-Sarkozy: a férjem nem Obama, de magyar és zsidó

A férjem nem Obama. De a franciák olyan államfőt választottak, aki magyar bevándorló gyermeke, akinek az apja akcentussal beszéli a nyelvet, akinek az anyja zsidó származású, aki mindig vállalta idegen gyökereit - mondta Carla Bruni-Sarkozy.

"A férjem nem Obama. De a franciák olyan államfőt választottak, aki magyar bevándorló gyermeke, akinek az apja akcentussal beszéli a nyelvet, akinek az anyja zsidó származású, aki mindig vállalta idegen gyökereit. És olasz születésű művészként én magam is más vagok, mint ami egy francia elnök feleségétől elvárható lenne..." - emlékeztetett Carla Bruni-Sarkozy abból az alkalomból, hogy támogatásáról biztosította a társadalmi esélyegyenlőséget és a pozitív diszkriminációt sürgető felhívást.

Carla Bruni.
Carla Bruni-Sarkozy

A dokumentumot egy algériai származású iparmágnás indította útjára és azámos kormánypárti és ellenzéki politikus aláírta. A kiáltvány címét -Igen, meg tudjuk csinálni!- Obamától kölcsönözte a szerző, és a dokumentumban is sokszor hivatkoznak rá. Az aláírók egyetértenek abban, hogy Franciaországnak tanulnia kell az Egyesült Államoktól, ahol a szavazók képesek voltak túllépni a faji megkülönböztetéseken és egy fekete bőrű politikust választottak elnökké.

Franciaországban ez ma lehetetlen lenne, ezért a felhívás egyértelműen kiáll a színes bőrű franciák pozitív diszkriminációja mellett. Ez azt jelentené, hogy az oktatásban, a lakáshoz juttatásban és a munkaerőpiacon számokkal is alátámasztott döntések szülessenek a hátrányos helyzetűek érdekében. A dokumentum egyik érdekes követelése szerint korlátozni kell a választott politikai tisztségek betöltésének idejét, hogy megújulhasson a politikai elit.

Nyilatkozatában Sarkozyné is megerősíti ezt a gondolatot, amikor a francia elitek elmeszesedéséről beszél és hozzáteszi, hogy e "betegséget" csak erős gyógyszerekkel lehet gyógyítani. Barack Obama elnökké választása alapjaiban rengette meg a francia társadalmat,  felszínre hozva egyebek között a politikai osztály rugalmatlanságát. Példa erre, hogy a párizsi parlamentben mindössze egy olyan színes bőrű képviselő kapott helyet, akit az anyaországban választottak meg. Sarkozy ugyan három színes bőrű minisztert -egyébként valamennyien nők- is jelölt a kormányba, de ez a szimbolikus lépés nem  helyettestheti a kisebbségek méltó társadalmi szerepvállalását elősegítő intézkedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.