Sarkozy tényleg visszatér

Franciaországban többé-kevésbé nyílt titok, hogy a volt elnök 2017-ben újra meg akarja méretni magát a jelenlegi államfővel, Francois Hollande-dal szemben. Most az egyik bizalmi embere szólta el magát.

Hivatalos bejelentés még mindig nincs, de félhivatalos már igen, így borítékolható, hogy a konzervatív Népi Mozgalom Unója (UMP) színeiben Nicolas Sarkozy volt államfő indulni fog a 2017-es francia elnökválasztáson. A hosszú idő óta nyílt titoknak számító visszatérésről szerdán az exelnök egyik bizalmi embere, Bernadette Chirac volt first lady beszélt az Europe 1 rádióban. Chiracot a riporter először csak arról kérdezte, igazak-e a Sarkozy visszatéréséről keringő hírek, amire a volt first lady egy remélemmel válaszolt, de miután faggatni kezdték, van-e konkrét információja is, kicsúszott a száján, hogy igen. „Nem lenne szabad elmondanom. Le fog szúrni érte, de nyilvánvaló” – fogalmazott Chirac, hozzátéve, nemrég beszélt a volt elnökkel a visszatérésről. Chirac 1995 és 2007 között volt first lady a férje, Jacques oldalán.

Sarkozyt Hollande a 2012-es francia elnökválasztáson legyőzte, az exállamfő pedig ígéretéhez híven kiszállt a politikából, és a feleségével, Carla Brunival együtt azóta is kerüli a reflektorfényt. Eközben az UMP-t belső hatalmi harcok szaggatják a hajszálvékony többséggel pártelnökké választott egykori kormányszóvivő, Jean-Francois Copé és Francois Fillon volt miniszterelnök frakciója között. Ezek miatt a belharcok miatt, hogy sokan a legszívesebben újra Sarkozyt látnák az UMP élén.

A konzervatívok támogatásán túl Sarkozy visszatérése mellett szólnak a felmérések is, olyan népszerűtlen elnök, mint Hollande ugyanis emberemlékezet óta nem volt Franciaországban. Októberben a franciák abszolút negatív rekordot jelentő 26 százaléka mondta, és most is csak a 31 százaléka állítja, hogy kedveli a jelenlegi elnököt. Az ötszázalékos népszerűség-növekedés oka egyébként az elsőre PR-katasztrófának tűnő Gayet-affér. A Closer magazin nemrég leplezte le, hogy az 59 éves államfő két éve csalja a barátnőjét, Valérie Trierweilert egy tizennyolc évvel fiatalabb színésznővel, Julie Gayet-vel.

Sarkozy egy márciusi interjúban maga is sejtetni engedte, hogy visszatér. Halálosan unja a politikát, de a Franciaország iránt érzett kötelességtudatból hajladó lenne újra közéleti szerepet vállalni – mondta a Valeurs Actuelles című konzervatív hetilapnak, hosszú szünet után először szólalva meg a nyilvánosság előtt.



Nicolas Sarkozy. 2017-ben újra nekivág
Nicolas Sarkozy – megakadályozza visszatérését a korrupciós botrány?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.