Sarkozy összetévesztette Szlovákiát Szlovéniával

Nicolas Sarkozyt is utolérte a földrajzi átok. George W. Bush és Silvio Berlusconi nyomdokain a francia elnök egy interjúban Szlovákiát összetévesztette Szlovéniával.

Sarkozy a brit Sunday Telegraph című újságnak adott interjúban helyezte tévesen Szlovéniába a Peugeot-Citroen (PSA)  autógyár szlovákiai üzemét. A két országgal már másoknak is meggyűlt  a baja, korábban George W. Bush volt amerikai elnök és Silvio  Berlusconi olasz kormányfő emlegetett szlovákként szlovén politikusokat.

„Gondolja, hogy a szlovének nem lennének elégedettek, ha  megsegítenénk a Citroent, amelynek náluk is van üzeme? Vagy lehet,  hogy a Renault, nem vagyok benne biztos, de azt hiszem a Citroenről van szó” – vétette el a célt az interjúban az elnök. A Citroen gyára a szlovákiai Nagyszombatban van, a Renault üzeme a szlovéniai Novo  Mestóban működik.

Mindkét külföldi gyárban teljes gőzzel folyik a  termelés, mivel Franciaországban úgy próbálják életben tartani az  autóipart, hogy ezer euró kedvezményt biztosítanak annak, aki  legalább 10 éves autója helyett új, kedvező kibocsátású kisautót  vesz.

1999-ben George W. Bush még texasi kormányzóként folytatott  megbeszélést Janez Drnovsek akkori szlovén kormányfővel, amely során  elmondta: nagyon elégedett volt a szlovák külügyminiszterrel való  találkozóval. Négy évvel később Silvio Berlusconi nyúlt mellé, Drnovsek utódját, Anton Rapot üdvözölte szlovák miniszterelnökként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.