Sarkozy nyomására van alku a francia jobboldalon

A Népi Mozgalom Uniója (UMP) tagjainak referendumot írnak ki arról, hogy megismételjék-e az elnökválasztást, amely a patthelyzetet eredményezte.

Megegyezett a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) vezetői posztjáért több mint egy hete vitázó Francois Fillon volt kormányfő és Jean-Francois Copé pártfőtitkár: referendumot írnak ki a párttagoknak arról, hogy megismételjék-e az elnökválasztást, amely a patthelyzetet eredményezte.

Az új szavazásra – amelyről részleteket egyelőre nem tudni – decemberben vagy januárban kerülhet sor. A Nicolas Sarkozy megüresedett helyére pályázó két rivális a volt elnök személyes kérésére találkozott kedden. Copé azonban a szavazásig meg kívánja tartani „megválasztott elnöki” címét, Fillon viszont azt szeretné, ha addig egy átmeneti testület vezetné a pártot, a referendumot pedig nem a jelenlegi pártvezetés, hanem egy független szervezet rendezné.

Fillon kedden reggel bejelentette, hogy Összefogás az UMP-ért (RUMP) elnevezéssel önálló nemzetgyűlési frakciót alapít, amely akkor szűnik meg, ha három hónapon belül megismétlik a pártelnöki helyért a szavazást. Ezt Copé visszautasította, majd Sarkozy nyomására tette meg a kompromisszumos javaslatot a referendumról. Fillon ezt elfogadta, de ettől függetlenül este hivatalosan is bejelentette a nemzetgyűlés illetékes testületeinél az új parlamenti csoport megalakulását. A 196 tagú legnagyobb ellenzéki frakcióból eddig 74-en jelezték, hogy követik a volt miniszterelnököt az új frakcióba.

Az UMP frakcióját eddig Fillon vezette. Távozása a Copé táborához tartozó képviselők szerint a párt szétesése felé vezető első lépés. Elemzők szerint pedig a közel tíz napja tartó patthelyzetre született komplikált megállapodás Fillonnak kedvez, aki a felmérések szerint népszerűbb a párttagok és a franciák körében is riválisánál. A magát az elnökválasztáson győztesnek kihirdető Copé számára az eddigi status quo fenntartása lett volna előnyös. Az UMP vezetői posztjáért folytatott harc igazi tétje valójában a 2017-es köztársasági elnökválasztás jobboldali elnökjelöltsége. Ahhoz ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt elnöki posztja jelentheti a legjobb ugródeszkát.

A jobbközép párt november 18-án tartott elnökválasztást, amelyen most először a teljes párttagság részt vehetett. A voksoláson mindössze 98 szavazat volt a különbség a két jelölt között, Copé javára. Fillon először elismerte a vereségét, majd csalásokra hivatkozva kétségbe vonta azt, miután kiderült: a végső összeszámlálásban nem vettek figyelembe 1304, a tengerentúli francia területeken leadott szavazatot. Ezeknek a korábbiakhoz történő hozzáadásával pedig a volt miniszterelnök nyerte meg a választást 26 szavazattal. A fellebbviteli bizottság hétfőn már ezer szavazati többséggel nyilvánította Copét győztesnek, Fillon azonban a testület elfogultságára hivatkozva puccsal vádolta meg riválisát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.