Sarkozy Le Pen híveire kacsint

A szélsőjobboldali Nemzeti Front szavazóinak tetsző javaslatokkal próbál segíteni szorult helyzetén Nicolas Sarkozy – így értékeli a francia ellenzék az államfő kampánybeszédét, amelyet a jobboldal fordulatnak szánt a Sarkozy szempontjából egyelőre rosszul alakuló választási küzdelemben.

A közvéleménykutatások szerint Francois Hollande, Sarkozy szocialista kihívója jól érzékelhető előnyre tett szert a jelöltek versenyében az elnökválasztás nem egészen hat hét múlva, április 22-én esedékes első fordulója előtt. Ennél is nagyobb veszélynek látják a jobboldali elemzők, hogy a május 6-án esedékes második fordulóban – ahol a jelek szerint Sarkozy és Hollande néz majd egymással farkasszemet – a baloldali kihívó akár 15 százalékkal több szavazatot kaphat, mint a hivatalban levő államfő. Ennek egyik legfőbb okát a közvéleménykutatók abban látják, hogy a Nemzeti Front (FN) szavazói, akik hagyományosan a jobbközép jelölteket támogatják az elnökválasztások második fordulójában, a jelek szerint nem nagyon lelkesednek Sarkozy iránt. Francia lapértékelések szerint e tendenciát akarta Sarkozy vasárnap megfordítani Villepinte-ben. Csaknem 50 ezer híve előtt elmondott kortesbeszédében kifejezetten a szélsőjobboldal vesszőparipájának tekintett témákra helyezte a hangsúlyt. Gyakorlatilag a Nemzeti Front javaslataihoz hasonló indítványokkal élt.

Villepinte-ben az államfő előhúzta például a "schengeni kártyát", és élesen kikelt az illegális bevándorlás ellen, hozzátéve: elfogadhatatlannak tartja az unió külső határainál tapasztalható „elégtelen határellenőrzést”. Hangsúlyozta, ha e téren egy éven belül nem vizsgálják felül a schengeni egyezményt, akkor Franciaország felfüggeszti tagságát az övezetben – mármint, ha ő marad az Élysée-palota lakója.

Európai európait támogasson...

Ugyancsak a jobboldalon aratott osztatlan sikert Sarkozynek az a követelése, hogy az unióban a „Buy American" (Vásároljon amerikai terméket!) törvényhez hasonló szabályozást vezessenek be, vagyis az uniós közbeszerzésekből ezentúl csak az Európában termelő kis-, és középvállalatok részesüljenek. E gazdasági protekcionizmust Sarkozy azzal indokolta, hogy meg akarja védeni a polgárokat a „kegyetlen versenytől". – Ha semmi sem változik, az európai nemzetek már nem sokáig viselik el a megsemmisítő szabadpiaci versenyt – hangoztatta Sarkozy, majd hozzáfűzte: Párizs egyoldalú lépésekre kényszerül, ha egy éven belül nem történik érdemi dolog e helyzet megváltoztatása érdekében.

Sarkozy javaslatai Párizsban és Brüsszelben egyaránt nagy visszhangot váltottak ki. A francia baloldalon egyértelműen a Nemzeti Frontnak tett engedményként értékelik a schengeni rendszer Sarkozy által beígért „szétzúzását”. A szocialisták ironikusan emlékeztetnek rá, hogy miközben a konzervatív jelölt több vonatkozásban is átformálná az uniós rendszereket, Sarkozy Európa-ellenesnek bélyegzi Hollande-nak azt a tervét, hogy megválasztása esetén újratárgyalnák az uniós stabilitási paktumot. A Le Monde még egyértelműbben fogalmaz: Sarkozy láthatóan úgy döntött, hogy kerül, amibe kerül, de visszaszerzi azokat a  lepenista szavazókat, akik 2007-ban őrá voksoltak az akkori elnökválasztás második fordulójában, azóta azonban elpártoltak tőle. Ez Sarkozy újraválasztásának feltétele – véli a Le Monde.

Michel Barnier, Franciaország európai uniós biztosa hétfőn, Brüsszelben úgy nyilatkozott, az európai vállalatok privilegizálását „nem protekcionista módon” kellene elérni. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter viszont populistának, Európa-ellenesnek és „kardcsörtetésnek” minősítette Sarkozy vasárnapi kijelentéseit.

Nicolas Sarkozy 50 ezer híve ... és rengeteg francia zászló előtt
France's President and UMP party candidate for the 2012 French presidential elections Nicolas Sarkozy delivers a speech during a political rally in Villepinte, Paris suburb March 11, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.