Sarkozy kilépne a schengeni övezetből

Ha megválasztják, Sarkozy újratárgyalná a schengeni egyezményt. Ha nem lesz változás, Franciaország felfüggeszti tagságát.

Vasárnap a Párizs közeli Villepinte-ben tartott választási nagygyűlésén Nicolas Sarkozy azzal az ígérettel állt ki a hallgatóság elé, hogy ha nem vizsgálják felül egy éven belül a schengeni egyezményt, akkor Franciaország felfüggeszti a tagságát az övezetben.

-Olyan strukturális reformot kell megvalósítani Schengennel, mint amilyet az euróval megcsináltunk ... nem hagyhatjuk a migrációs hullám kezelését kizárólag a technokraták és a bíróságok kezében - mondta hatalmas tapsvihar közepette a jobboldali jelölt.

-Büntetni, felfüggeszteni és ki kell zárni egy nem teljesítő államot a schengeni szerződésből, ahogy az eurózónából is egy olyan országot, amely nem teljesíti a kötelezettségeit - követelte Sarkozy.

A francia elnök "az illegális bevándorlás elleni harcban közös frontot" szeretne Európában, valamint olyan "válságkezelő eszközök" létrehozásáért szállt síkra, amelyekkel a "rendkívüli körülményekkel szembesülő országokat" segíteni lehet. A menekültjogot és a külföldiek jogait illetően is "megerősített konvergenciára" van szükség szerinte az európai tagállamok között. -Nem fogadhatjuk el az Európa külső határainál tapasztalható határellenőrzési elégtelenségeket - hívta fel a figyelmet.

A több tízezer támogató előtt Sarkozy elmondta, hogy a „Buy American Act”-hez hasonló szabályozást szeretne. Ezzel akar ugyanis nyomást gyakorolni az európai kormányokra, hogy csak az Európában termelő kis- és középvállalatoktól szerezzék be a termékeket. Arra is utalt, hogy amennyiben az Európai Unió ezen a téren sem lép előre egy éven belül, Franciaország egyoldalúan fogja a szabályozást megvalósítani és létrehozza "saját chartáját" a francia kis- és középvállalatok védelmében.

-Azt akarom, hogy Európa megvédje a polgárait. Elegem van ebből a kegyetlen versenyből – mondta Sarkozy beszédében, amelyet úgy tűnt, hogy a szélsőjobboldali szavazóknak címez, akiknek voksaira szintén szüksége van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.