Sarkozy inkább menekült

Az államfőt csütörtökön több száz dühös tüntető fütyülte ki a baszkföldi Bayonne-ban. „Nicolas, takarodj!” – volt a kedvenc jelszavuk.

Menekülőre kellett fognia a dolgot csütörtökön Nicolas Sarkozynek. A francia elnök éppen a baszkföldi városban, Bayonne-ban kampányolt az áprilisi elnökválasztás előtt, amikor egyik pillanatról a másikra több száz dühös ember vette körül, válogatott szidalmakat vágva a fejéhez, mondván, ő csak „a gazdagok elnöke”.

Mielőtt a helyzet veszélyessé fajult volna, testőrei egy közeli étterembe menekítették Sarkozyt, azonban rohamrendőrökre is szükség volt, hogy végül megálljt parancsoljanak a tömegnek, amelynek a „Nicolas kampora!” (baszkul: „Nicolas, takarodj!”) volt az egyik kedvenc jelszava. Kommentárok szerint a csődület nagyrészt baszk nacionalistákból és a szocialista elnökjelölt, Francois Hollande híveiből verődött össze.

Sarkozy a maga részéről láthatóan ingerülten vette tudomásul, mi történik, és huligánoknak bélyegezte az összegyűlteket. „Mi itt Franciaországban, a francia köztársaság területén vagyunk, és a köztársaság elnöke oda megy, ahová csak akar. Ha ez valakinek nem tetszik, az a maga baja” – hangoztatta az elnök, hozzáfűzve, „szomorúan látom, hogy az Hollande szocialistáival szövetkező baszk militánsok erőszakhoz folyamodnak, csak hogy megakadályozzák a hétköznapi embereket abban, hogy találkozzanak velem”. Szerinte egy „erőszakos kisebbség elfogadhatatlan magatartásáról” volt szó. Az étteremből csak egy óra múltán távozhatott biztonságban.

Hollande kampánystábjának egyik tagja az AFP hírügynökségnek később azt mondta, a szocialista elnökjelölt elítéli az erőszakot, és egy támogatója sem volt ott a Sarkozyt Bayonne-ban kifütyülő tömegben.

Franciaországban április 22-én tartják az elnökválasztás első fordulóját. Ami a népszerűséget illeti, Sarkozy igencsak le van maradva Hollande mögött, amióta azonban nemrég hivatalosan is bejelentette újrázási szándékát, valamelyest javított pozícióján. A harmadik legnépszerűbb jelölt a minap zsidózási botrányba keveredett Marine Le Pen, a szélsőséges Nemzeti Front vezetője, de a május 6-án tartandó második fordulóba csak a két héttel korábbi megméretés első két helyezettje jut.

 

Az elnök menekülőben a meghiúsult bayonne-i kampányrendezvény után. Csak a kisebbség volt?
Nicolas Sarkozy (C), France's President and UMP party candidate for the 2012 French presidential election, is protected by plain-clothes policemen as he tries to leave a restaurant after a meeting with residents during a campaign trip in Bayonne March 1, 2012. REUTERS/Philippe Wojazer (FRANCE - Tags: POLITICS ELECTIONS CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.