Sarkozy és Merkel Barroso mögött állnak

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kormányfő csütörtökön Párizsban támogatta José Manuel Barroso európai bizottsági elnök megbízatásának meghosszabbítását a következő ötéves időszakra, de mindkét vezető jelezte: várja a portugál néppárti politikus programját.

Az európai szocialisták nevében Anders Fogh Rasmussen pártelnök és Martin Schulz európai parlamenti frakcióvezető ismét kifejtette: elutasítja Barroso jelölését, s egészen más programot képzel el az unió polgárai számára, mint ami a portugál politikustól várható. Egyben felszólították a jövő héten ülésező állam és kormányfőket, hogy ne döntsenek a következő bizottsági elnökről, előbb konzultáljanak az új törvényhozás vezetőivel.

A zöldek - liberális és szocialista támogatást remélve - közben elővették a liberális Guy Verhofstadt nevét. A volt belga kormányfő még nem nyilatkozott, mert öt éve a britek ellenállása miatt maradt alul Barrosoval szemben, túlságosan is föderális érzelműnek bizonyult ugyanis. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Graham Watson, az EP liberális csoportjának vezére parlamenti elnök szeretne lenni a ciklus egyik felében, akárcsak Martin Schulz a másikban.

Ezzel persze létrejöhetne a néppárti-liberális-szocialista hatalommegosztási alku, de ha életbe lép a lisszaboni szerződés egy újabb ír népszavazás nyomán, akkor felborulhat az egyensúly, mert az uniónak elnököt és külügyminisztert is találnia kell. Közben a britek, a lengyelek, a svédek, a hollandok, az osztrákok fenntartásaikat hangsúlyozzák az íreknek adandó biztosítékok kérdésében, attól tartva, hogy ha ezt jogi formába öntik, akkor esetleg újra kell nyitni a Lisszaboni Szerződés ratifikációs vitáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.