Sarkozy bepörgött, otthagyják a franciák Afganisztánt

Négy francia katona életét vesztette, további tizenhatan pedig megsebesültek a Kabultól északra fekvő Kapisa tartomány Tagab kerületében, amikor egy, az afgán hadsereg egyenruháját viselő katona tüzet nyitott rájuk.

Franciaország felfüggeszti katonai műveleit Afganisztánban és csapatai kivonásának felgyorsítását is kilátásba helyezi - jelentette be pénteken, az MTI jelentése szerint Nicolas Sarkozy államfő, miután egy afgán katona megölte négy francia katonatársát az ország keleti részében. "A francia hadsereg minden képzési és harci támogatási műveletét felfüggesztettük" - fogalmazott az elnök. Hozzátette: "Az afgán nép barátai és szövetségesei vagyunk, de nem fogadhatom el, hogy afgán katonák francia katonákra lőjenek". Azt is jelezte, hogy Gérard Longuet védelmi miniszter és Edouard Guillaud vezérkari főnök azonnal Afganisztánba indulnak.

Egy afgán katona megölte pénteken négy francia katonatársát Afganisztán keleti részében. A támadót őrizetbe vették, de az esetről a NATO további részleteket nem közölt.

Az utóbbi időben egyébként egyre szaporodik a hasonló támadások száma. December 29-én két francia katona halt meg egyik afgán társuk keze által, októberben pedig három ausztrállal végzett egy afgán egyenruhába bújt férfi. Júliusban öt francia katona vesztette életét, amikor járőrözés közben rájuk támadt egy öngyilkos merénylő. Csütörtökön az amerikaiak CH-53-as helikoptere járt szerencsétlenül Afganisztán déli részén. Hat amerikai NATO-katona vesztette életét. A NATO-parancsnokság péntek reggeli közlése szerint a térségben ellenséges tevékenység nem volt tapasztalható, ennek ellenére a tálibok vállalták a felelősséget az incidensért. A baleset okait egyelőre vizsgálják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.