Az előétel és a desszert között lezavarták a romavitát

Több jelen lévő tanú beszámolójára hivatkozva a Le Monde című francia napilap rekonstruálta, hogy mi hangzott el az Európai Unió állam- és kormányfőinek brüsszeli ebédjén. A francia elnök „békejavaslatát” elutasították, Traian Basescu román elnök különbségtételt, Orbán Viktor pénzt akart. Angela Merkel csak unta az egészet.

A mértékadó liberális lap beszámolójában hangsúlyozza: a leírtak - a tanúk elmondása alapján - szinte szó szerint úgy hangzottak el múlt csütörtökön, ahogy azt a Le Monde újságírói közzétették.

Nicolas (Sarkozy) jelezte, hogy szeretne egy aktuális témáról szólni. Természetesen átadom neki a szót - kezdeményezte a témát már az előételnél Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. „Olyan törvényeket alkalmazunk Franciaországban, amelyek összhangban állnak az európai joggal. Természetes, hogy a bizottság vizsgálatokat indít. De egy vizsgálat előtt a bizottság alelnöke olyan szavakat használt - a francia elnök itt felolvasta Viviane Reding nyilatkozatát, amelyből külön aláhúzta az „undorító”, „szégyenteljes”, "II. világháború" kifejezéseket. Majd így folytatta: „Ezek olyan szavak, amelyeket nem fogadhatok el. Én nem mondom a bizottságról, hogy undorító. És Franciaországban olyan szavak hallatán, mint a II. világháború, mindenki arra gondol, hogy mi történt a zsidókkal. Még soha nem láttunk olyat, hogy egy bizottsági alelnök a II. világháborúra és a zsidókra tegyen utalást. Mindenki erről beszél Franciaországban, az utcán, a zsinagógákban” (Gilles Bernheim főrabbi üzenetet küldött a francia államfőnek, amelyben a franciaországi zsidó közösség ellenérzéseit fejezte ki Reding nyilatkozata kapcsán).

„Csak azért jöttem el, mert Viviane Reding elnézést kért, miután azt mondtam Barrosónak, hogy nem jövök, ha nem kér elnézést. A Pétainhez való hasonlítgatás hihetetlen. Elfogadom, hogy a bizottság szabályozó szerv. Úgy kell értenünk, hogy a bizottság morális hatósággá vált, amely a világsajtó előtt leleplez minket? Hatszáz tábort számoltunk fel egy jogi határozat nyomán. Nyolcvan százalékuk nem roma. Ami pedig az augusztus 5-i körlevelet érinti, amely "elsősorban a romákra" vonatkozik, azt azonnal töröltettem. Viviane Reding csak a visszavonás után szólalt meg. Ez botrányos” - hangsúlyozta az ebéden Sarkozy.

A beszámoló szerint Barroso így reagált: „Van egy tartalmi és egy formai kérdés. A diszkriminációval szembeni szabályok védelme a bizottság feladata. Megvitathatjuk a romák helyzetét, ez nem csak francia probléma. A vezetőség elhatárolódott Reding nyilatkozatáról. Nekem sajnálatát fejezte ki a kijelentése értelmezése miatt”. Sarkozy közbevágott: "Értelmezése? Nem, nem amiatt kellett elnézését kérnie. Hanem amiatt, amit mondott, hogy a francia politika undorító”. Barroso nyugodtabban válaszolt: „Értem Nicolas Sarkozy felindulását. Viviane Reding sajnálatát fejezte ki. Megjegyzem a (francia) Európai-ügyi államtitkár nem tette ugyanezt”. Pierre Lellouche egy nyilatkozatában azt feltételezte, hogy nem a bizottság védi az uniós szerződéseket, hanem a francia nép.

A Le Monde szerint az ebéd részvevői számára ekkorra világossá vált, hogy a Sarkozy-Barroso mérkőzésben a francia elnök nyert. A bizottsági elnök pedig taktikai hibát követett el azzal, hogy Reding és Lellouche kijelentését összevetette. Ekkor Silvio Berlusconi olasz kormányfő egyik régi javaslatával állt elő, miszerint meg kéne tiltani, hogy az uniós biztosok nyilatkozzanak, és csak Barrosónak lehetne joga a nyilvánosság előtt beszélni. Angela Merkel német kancellár ekkor nyugalomra és bizonyos jelzők használatának kerülésére kért mindenkit.

A tartalomra a lap szerint végül Traian Basescu román elnök tért rá: „Egyértelmű különbséget kell tenni a nomád romák és a többiek között. A letelepedett romák nem jelentenek integrációs problémát. A nomád romák viszont nem tisztelik a törvényt, nem akarnak dolgozni. Nem értik, hogy a gyerekeket iskolába kell küldeniük. A kultúrájukra épülő megoldásra van szükségünk. A biztos által használt egyes kifejezéseket leszámítva egyébként úgy gondolom, hogy a bizottság annak érdekében végezte a munkáját, hogy az európai állampolgárok jogai ne sérülhessenek".

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a lap szerint a romáknak nyújtott európai támogatásokról beszélt: „Nem szabad az európai pénzt olyan civil szervezeteknek adni, amelyek megfosztják a felelősség érzésétől a romákat, azt a kormányokra kell inkább bízni". David Cameron brit miniszterelnök az Európai Bizottságra gyakorolt nyomást: „Láttam a tévében Viviane Redinget. Meg voltam botránkozva. Franciaország szuverén állam, ami persze nem jelenti azt hogy nem kell tiszteletben tartania a törvényeket”.

Sarkozy - békejavaslatként - egy három pontos közös állásfoglalást javasolt, Barrosót azonban idegesítette a francia elnök hangneme és feszült arckifejezése, s így válaszolt a felvetésre: „Elég volt a nyomásgyakorlásból! Az az érzésem, hogy nyomást akarnak gyakorolni a bizottságra és szűkíteni a mozgásterét. Hagyni kell, hogy a bizottság végezze a munkáját, különben Európa nem lesz olyan, mint amilyennek szeretnénk... Majd a bíróság kimondja a végső szót”.

A lap szerint az ügyvéd végzettségű Sarkozy ekkor arra figyelmezette Barrosót, hogy addig nem fordulhat a bizottság az Európai Bírósághoz, amíg nem folytatta le a vizsgálatot. Miközben az incidens lezárására Van Rompuy javaslatokat tett, Barroso és Sarkozy között még egy csörte történt arról, hogy mi kerüljön a sajtónyilatkozatba, miközben Berlusconi megismételte, hogy el kéne hallgattatni a biztosokat.  A német kancellár - aki említést sem tett a németországi romákról - a desszert alatt jelezte, hogy ideje lenne témát váltani - írta a Le Monde.

„Meglepő” sajtóvisszhang

Újra szent a béke a francia köztársasági elnök és a német kancellár között, a két politikus hétfői New York-i találkozójukon rendezték a németországi romatelepek állítólagos kiürítéséről szóló vitát – közölte a múlt heti pengeváltás kapcsán Merkel szóvivője. Sarkozy és Merkel  a szegénységellenes ENSZ csúcstalálkozón szakítotott időt kétoldalú tárgyalásukra. Ezen visszatértek Sarkozynek korábbi nyilatkozatára, miszerint Merkel azt mondta neki, hogy küszöbön áll németországi roma telepek kiürítése is - amelyet Berlin utóbb határozottan cáfolt.

Mostani találkozójukon - Merkel szóvivője szerint - csupán egy percet szenteltek a kérdésnek, amelyet lezártnak tekintenek. Az Elysée-palota azt közölte, hogy a két politikust meglepte az a vitára kihegyezett sajtóvisszhang, amely az elnöknek a múlt heti EU csúcstalálkozón elhangzott kijelentéseivel foglalkozott. Ez nevetséges és alaptalan volt - hangzik a közlemény.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.