Sarkozy: Franciaország súlyos hibákat követett el a ruandai népirtás idején

Franciaország, mint ahogy a világ közössége is, súlyos hibát követett el a kilencvenes évek első felében a ruandai népirtáskor a helyzet megítélésében - jelentette ki Nicolas Sarkozy csütörtökön Kigaliban.

A francia elnök Paul Kagamé ruandai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elismerte: Párizs 1994-ben hibásan ítélte meg a kialakult helyzetet, nem jól mérte fel a népirtás méreteit.

Sarkozy szerint Párizs akkor vezényelt békefenntartókat az afrikai országba, amikor ott már dúlt a tömegmészárlás, így azt nem lehetett feltartóztatni. Hozzáfűzte, hogy ami történt, az elfogadhatatlan, ezért Franciaországnak és a világnak egyaránt le kell vonnia a következtetéseket az akkori eseményekből.

Az elnök szerint fel kell kutatni mindazokat a bűnösöket, akik miatt elfajultak az események, és el kell számoltatni őket.

25 évet kapott egy volt katonatiszt

Huszonöt év szabadságvesztésre ítélt csütörtökön az 1994-es ruandai népirtás felelőseinek ügyében eljáró ENSZ-bíróság egy volt ruandai katonatisztet, aki a vád szerint mintegy félszáz ember kivégzését rendelte el. A tanzániai Arushában működő Ruandai Nemzetközi Büntető Törvényszék a 60 éves Ephrem Setako alezredest népirtásban, az emberiség elleni bűncselekményekben és emberölésben találta bűnösnek.

Setako a ruandai védelmi minisztérium jogi részlegének vezetője volt, a kivégzéseket 1994 áprilisában és májusában rendelte el. A volt alezredest 2004 február 25-én Hollandiában vették őrizetbe, majd még ugyanabban az évben az ENSZ arushai elkülönítő intézményébe szállították.

A vádirat szerint Setako milicistákat fegyverzett fel és képzett ki tuszik meggyilkolására Ruanda több körzetében. Hutu nemzetiségű milicisták és katonák 1994-ben, mindössze 100 nap leforgása alatt 800 ezer embert mészároltak le a tuszi kisebbségből és a mérsékelt hutuk közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.