Sarkozy: a németek is felszámolják a cigánytáborokat

A francia elnök a brüsszeli csúcs után kijelentette: Angela Merkel elárulta, hogy neki is szándékában áll az elkövetkező hetekben „táborokat felszámolni”. Bernard Kouchner külügyminiszter nem tud a német kancellár állítólagos kijelentéséről, amely kisebb diplomáciai vihart kavart Párizs és Berlin között.

A francia diplomácia vezetője egy pénteki rádióinterjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a francia elnök és a német kancellár között szóba került-e a németországi cigánytáborok felszámolásának kérdése, amely kisebb diplomáciai vihart kavart Párizs és Berlin között. Nicolas Sarkozy a brüsszeli állam- és kormányfői találkozó után csütörtök este kijelentette:  Angela Merkel elárulta, hogy neki is szándékában áll az elkövetkező hetekben „táborokat felszámolni”. A francia elnök állítását a német kancellár szóvivője és diplomaták is cáfolták. A történelem majd eldönti. Én nem hallottam, pedig végig ott voltam. A köztársasági elnök nem mondott semmi különöset nekem az egészről. Nem tudom, hogy ez nem egy bizalmas megbeszélés volt-e (Merkel és Sarkozy között) - mondta Bernard Kouchner.

A francia külügyminiszter azt viszont megerősítette, hogy eléggé éles párbeszéd zajlott le Sarkozy és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke között. Gyakran történik ilyen a politikai életben. Európában is. Ez nem egy jelentős incidens, nagyon jól ismerik egymást, régóta dolgoznak együtt, Barroso és Sarkozy - jegyezte meg Kouchner, emlékezetve arra, hogy Barroso második mandátumát a francia elnök is támogatta.

Kouchner ugyanakkor megismételte Párizs álláspontját, miszerint elfogadhatatlan, hogy Viviane Reding alapjogi és igazságügyi uniós biztos a második világháború történéseihez hasonlította a mostani kitoloncolásokat. "Soha nem olvasta a történelmet vagy pedig nem tudja, hogy miről beszél, de mindenesetre, elfogadhatatlan" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.