Sarkozy szerint újfajta háborús menekültstátust kell létrehozni

Az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert a migránsok befogadására továbbra is elutasítja Nicolas Sarkozy volt francia államfő, aki egyúttal új európai migrációs politikára tett javaslatot a politikai menekültstátustól megkülönböztetett háborús menekültstátus bevezetésével.
A Le Figaro című francia napilapban csütörtökön megjelent interjúban az exelnök élesen bírálta utódát, Francois Hollande-ot a kvótarendszerre vonatkozó álláspontjának megváltoztatásáért. Párizs júniusban még nem támogatta a javaslatot, de a hét elején jelezte, hogy befogadja a brüsszeli kvóta alapján neki jutó 24 ezer menekültet. Nicolas Sarkozy szerint ez annak jele, hogy a jelenlegi francia vezetésnek "nincs stratégiája és víziója", Francois Hollande államfő "elvesztette az események felett az irányítást".

A kvótarendszer Nicolas Sarkozy szerint "nem lehet egy új európai bevándorlási politika következménye, és semmiképpen sem az előfeltétele".

"Miután annyifajta bevándorlási politika létezik, mint ahány tagállama van Schengennek, a kvóták meghatározása azt jelentené, hogy olyan külföldieket kellene befogadnunk, akik nem felelnek meg az általunk meghatározott kritériumoknak" - hangsúlyozta.
Az exelnök szerint a francia ellátórendszer nagyvonalúbb más schengeni tagállamok juttatásainál, ezért azok a menekültek is, akiket a többi tagállam fogadna be, előbb-utóbb Franciaországban kötnének ki. Az exelnök szerint háromfajta migráció létezik és mindhárom más választ igényel.

A gazdasági migránsokat Franciaországnak "csak nagyon korlátozott formában áll módjában befogadnia", a politikai menekülteket illetően, akiket "humanista hagyományunk nevében mindig is befogadtunk, elfogadhatatlan lenne módosítani" a francia politikát, a "háborús menekülteket, akik kénytelenek a szétesőben lévő hazájukból átmenetileg elmenekülni, ez a helyzet Irakkal és Szíriával" - pedig a konfliktusok idejére kellene csak befogadni, és a béke helyreálltával ezeknek az embereknek haza kellene térniük - fejtette ki a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

Sarkozy szerint ez utóbbiakat meg kellene különböztetni azoktól a politikai menekültektől, akik tízéves tartózkodási engedélyre jogosultak, és "átmeneti háborús menekültstátust" kell létrehozni számukra, amely jelenleg hivatalosan nem létezik.

A volt elnök szerint az Európai Uniónak a schengeni övezeten kívül, kelet-európai és afrikai országokban kellene létrehoznia befogadóállomásokat, és ott eldönteni, hogy ki jogosult ilyen speciális menedékjogra, mert "elviselhetetlen emberi tragédiákat" élnek át azok, akik átkelnek a Földközi-tengeren. Ha viszont a kérelmekről még a bevándorlók útnak indulása előtt döntenek az európai országok, "megóvjuk ezeknek a szerencsétleneknek a testi épségét".

Az exelnök úgy véli, hogy "Schengen nem működik", ezért új alapokra kell helyezni az európai migrációs politikát. Annak pedig előfeltétele szerinte a nem európai állampolgárok számára a szabad áramlás felfüggesztése a schengeni övezeten belül egészen addig, amíg nem születik meg egyfajta "Schengen 2".

Nicolas Sarkozy átmenetileg visszaállítaná a nemzeti határok ellenőrzését.

"Tudtommal még léteznek határok, szerencsére. Arról is tudok, hogy létezik még határrendészet és vámszervek. Vagyis nem túl bonyolult megkérni őket, hogy végezzék el ezt a munkát a nem európai állampolgárok esetében" - fogalmazott. Szerinte mindehhez nem az eszközök, hanem "a politikai akarat" hiányzik Európában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.