Sarkozy leállítaná a sajtót

A volt francia államfő a feleségével együtt magánéletének a megsértésére hivatkozva tett feljelentést egy százórás hanganyag miatt. A felvételeket Sarkozy volt tanácsadója, Patrick Buisson készítette az Élysée-palotában tartott bizalmas megbeszéléseken, még 2011-ben. Ezeket állítólag ellopták, majd átadták a francia sajtónak. Mint arról lapunk is beszámolt, a párizsi média szerdán megkezdte az első részletek közlését, és nem tudni, mi van még a lapok tarsolyában. Az első részletek legalábbis meglehetősen dehonesztálóak Sarkozyre és közvetlen környezetére nézve. A résztvevők cinikusan, pökhendi módon beszélnek jobbközép elvbarátaikról és a sajtóról is.

Reuters

 

A magánélet megsértésének vádja annál is aktuálisabb, mivel éppen csütörtökön döntött egy nanterre-i bíróság Valérie Trierweiler, Fran­cois Hollande jelenlegi francia elnök volt élettársa javára a Closer magazinnal szemben, amiért az nyaralási képeket közölt róla a tudta nélkül. Egyidejűleg ugyanebben a városban perli ugyanezt a sajtóterméket 50 ezer euróra Julie Gayet színésznő, az államfő jelenlegi párja is. (Mint emlékezetes, a Closer leplezte le Hollande magánéletének legutóbbi válságát, viszonyát Gayet-vel, ami az elnök Trierweilerrel való szakításához vezetett.)

A Sarkozyt kompromittáló kiszivárogtatásokkal kapcsolatban Párizsban már Sarkozyleaksről beszélnek, illetve arról, hogy valakik most „rendezik a számlákat", elvégre a volt elnök kirohanásait is rögzítő felvételekkel párhuzamosan egy másik ügy is kulminál a francia fővárosban: csütörtökön újabb hamisnak tartott számlát hoztak nyilvánosságra a Sarkozy-féle gaulle-ista utódpárt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) 2012-es elnőkválasztási kampányával összefüggésben.

Ez azonban nem Sarkozyre, hanem a párt elnökére, Jean-Francois Copéra lehet a későbbiekben terhelő, akit a volt államfőnek szabályosan ki kellene túrnia a francia jobbközép formálisan legalábbis vezető helyéről, ha elnökjelölt akar lenne 2017-ben. Az UMP mindenesetre próbál egységet kovácsolni: a korábban vérre menő ellenfelek, Copé és Francois Fillon exkormányfő vállvetve álltak ki a párt strasbourgi polgármesterjelöltjének kampányában a hó második felében esedékes helyhatósági választások előtt. Esélyük van rá, hogy jobban szerepelnek, mint a kormányzó baloldal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.