Sárga lap a szocdemeknek

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a lakosság 21,3 százaléka voksolna a cseh szocdemekre (CSSD), 9 százalékkal kevesebben, mint három hónapja. Csehországban sosem volt ekkora kiábrándultság a nagypolitikával és a politikusokkal szemben, mint jelenleg.

Ezzel az eredménnyel ugyan ez a baloldali politikai tömörülés megtartotta vezető pozícióját, ám alig több mint három hónap alatt csaknem kilenc százalékkal csökkent a támogatottságuk.

– A csehországi belpolitikai élet háborgó tengerén először a korrupciós botrányokba keveredett jobboldali kormánypártiak kaptak léket, újabban pedig főleg a hasonló ügyekbe keveredett képviselőnk, David Rath miatt a mi hajónkon is átcsaptak a hullámok. Focinyelven szólva sokan sárga lapot mutattak fel nekünk – nyilatkozta Jirí Dienstbier, a baloldali párt államfőjelöltje.

Csehországban sosem volt ekkora kiábrándultság a nagypolitikával és a politikusokkal szemben, mint jelenleg. A Necas-kabinet tevékenységét a megkérdezettek alig 15 százaléka minősítette elfogadhatónak. A két éve legerősebb kormányzati tényezőre, a Polgári Demokrata Pártra (ODS) júliusban csak a lakosság 14,7 százaléka, koalíciós partnereik közül a TOP 09-re 7,9, a Közügyekre pedig mindössze 1,2 százaléka voksolna.

Megőrizték viszont híveiket a cseh- és morvaországi kommunisták (KSCM – 19,5 százalék). Megalapítása óta pedig először lépte át a parlamenti küszöböt (5,6) a Polgárok Jogainak Pártja (SPO), amelynek elnöke Milos Zeman, s növekedett a Jirí Paroubek vezette további baloldali politikai tömörülés, a LEV 21 (3,3) támogatottsága is.

Összefogással, bármilyen laza politikai szövetséggel a cseh baloldal győzelmi esélyekkel indulhatna a soron következő választásokon – mutatnak rá a prágai politológusok. Csakhogy Milos Zeman és Jirí Paroubek önmagát és a saját pártját tartja igazi szocdemnek, a CSSD-t pedig baloldali program nélküli érdekszövetségnek. A közismert bohumíni határozat megtiltotta a CSSD vezetőségének, hogy országos szinten akár csak csendestársként is legitimizálja a kommunistákat. Így aztán az őszi megyei, a szenátusi, majd pedig a jövő év elejei elnökválasztáson mind a négy párt önállóan, saját jelöltekkel, s egymást bírálva indul.

– Ezek a voksolások majd igazolják, hogy Milos Zeman és Jirí Paroubek pártjának nagyobb a füstje, mint a lángja, s ezután a CSSD megerősödve megkezdheti a szétforgácsolt és egymással viszálykodó baloldal egységbe tömörítését – nyilatkozta Bohuslav Sobotka pártelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.