Sárga festékkel öntötték le Cirill és Metód szobrát Révkomáromban

Sárga festékkel öntötte le vasárnapra virradóra ismeretlen tettes Cirill és Metód szláv hittérítők szobrát Révkomáromban.

"Valaki egy sárga festékkel megtöltött zacskót vágott a szoborhoz. Nem tudjuk ki volt. Feljelentést készülök tenni a rendőrségen" – közölte vasárnap Jozef Cernek, a Matica Slovenská szlovák kulturális szervezet helyi szervezetének az elnöke.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap honlapjának értesülése szerint "mindössze egy körülbelül 30 centiméteres folt van a szobor talapzatán és a bal oldali alak, Szent Cirill lábán".

A szoborcsoport 2010 júliusában került át a Matica Slovenská helyi székházának homlokzatáról a Kossuth téri új körforgalom közepére. A leleplezésen részt vett Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök is. A Cirill és Metód szobrot a szlovák kormány a város engedélye nélkül helyezte el a köztéren. A város vezetése azért ellenezte a szobor köztéren való elhelyezését, mert szerinte nincs semmiféle bizonyíték arra nézve, hogy a hittérítők bármikor is jártak volna a városban vagy környékén.

Jozef Cernek elmondta, hogy a szobor megtisztítását a Matica Slovenská magára vállalja.

"A körforgalom a Szlovák Útfelügyelet tulajdona, a szobor a miénk. A festéket oldószerrel valószínűleg el tudjuk távolítani, nem lesznek magas költségeink. A tett miatt azonban szomorú vagyok" - jelentette ki Cernek.

Ismeretlen tettes vasárnapra virradóra megrongálta a Matica Slovenská helyi székházának falán elhelyezett emléktáblát is. Cernek szerint itt a kár mintegy 1500 euró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.