Sárba ragadva pusztulhatott el a világ legnagyobb állata

A világon eddig fellelt legnagyobb dinoszaurusz – és a valaha élt legnagyobb szárazföldi állat – maradványairól készült fotókat pénteken mutatták be az argentin Museo Egidio Feruglio kutatói. A 240 centiméteres combcsontból Dr. Jose Luis Carballido paleontológus arra következtet, hogy a növényevő szauropod – hosszú nyakú és nagy testű, de kis fejű dinoszaurusz – a fejétől a farkáig akár 40 méter hosszú és 20 méter magas lehetett. A súlyát 77 tonnára becsülik, amely 14 afrikai elefántéval egyenlő. „Ha felemelte a nyakát, a húsz méterével be tudott volna nézni egy hetedik emeleten lévő lakás ablakán – mesélték a BBC-nek a paleontológusok.

A patagóniai Trelewben bemutatott combcsontot valójában már három hónapja kiemelték. Egy környékbeli paraszt hat éve értesítette a földbirtok tulajdonosait a furcsa csontdarabról, ám a hír csak mintegy két éve jutott el a múzeum kutatóihoz. 2013-ban kezdték meg a feltárást, azóta a hatalmas dinoszaurusz majd valamennyi csontmaradványát megtalálták, kivéve a koponyáját. További, becslésük szerint, hat hasonló dinoszaurusz csontjaiból is előkerült néhány darab.

A majdnem két és fél méteres combcsontot olyan kövek között találták, amelyek korát 95-100 millió évre becsülik. A Trelewtől 260 kilométerre fekvő, késő mezozoikumi lelőhelyen 200 csontot találtak, amelyekből hét állat csontvázát tudták összeállítani. Azt gondolják, hogy együtt haltak meg – kiszáradás végezhetett velük vagy beleragadtak a sárba. A lelőhelyen ragadozó dinoszauruszok fogaira is rábukkantak, csontjaira azonban nem, ami azt jelenti, hogy a szauropodok tetemét felfalták.

A leletek döntő többségét egyelőre a déli hideg téli idő miatt a helyszínen hagyták. A tervek szerint majd ha újra felmelegszik az idő, folytatják az ásatásokat. A dinoszauruszok mintegy 65 millió évvel ezelőtt pusztultak ki.

Gabriel Casal, a patagóniai San Juan Bosco állami egyetem paleontológusa emlékeztetett, hogy Argentínának ebben a körzetében már több hasonló, de kisebb méretű állat maradványait találták korábban. A most megtaláltnak nevet még nem adtak, de az eddig ismert legnagyobb dinoszaurusz is Argentínában került elő. Az Argentinosaurus huinculensis maradványait 1989-ben Neuquén tartományban találták meg. Ez a behemót 38 méter hosszú és 18 méter magas volt. Róla eredetileg úgy gondolták, hogy 100 tonnát is nyomhatott, de ezt később hetvenre módosították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.